BUSINESS & FINANCE

ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean ετοιμάζονται να μπουν στο VDR για την ΥΑΦΑ Καβάλας

ΔΕΣΦΑ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Energean ετοιμάζονται να μπουν στο VDR για την ΥΑΦΑ Καβάλας

Ανοίγει τις επόμενες ημέρες το Virtual Data Room που θα περιέχει τα οικονομο-τεχνικά δεδομένα για το εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, που σημαίνει ότι πραγματοποιείται ένα ακόμα βήμα για τον διαγωνισμό παραχώρησης που έχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο τη μετατροπή του σε Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ).

Στο VDR θα μπουν οι δυο ενδιαφερόμενοι που έχουν προεπιλεγεί από το ΤΑΙΠΕΔ για συμμετοχή στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού (με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών), δηλαδή η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean. Παρότι πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, εντούτοις ο χρονικός ορίζοντας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών παραμένει ασαφή, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αρχές του 2022 στην καλύτερη περίπτωση. Και τούτο διότι υπάρχουν ακόμα σημαντικές εκκρεμότητες -ρυθμιστικές και όχι μόνο- που θα πρέπει να επιλυθούν ώστε οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ορατότητα για το τίμημα που προτίθενται να προσφέρουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ, οι μελέτες που ωριμάζει το Ταμείο (τεχνικές μελέτες, μελέτες ακεραιότητας) θα ολοκληρωθούν έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει παράλληλα και το ρυθμιστικό πλαίσιο της λειτουργίας της Αποθήκης, μέσω του οποίου θα αποφασιστεί μεταξύ άλλων η διάρκεια της ρυθμιστικής περιόδου, το WACC και ο τρόπος τιμολόγησης συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού κοινωνικοποίησης, του μέρους δηλαδή της επένδυσης που θα «περάσει» στα τιμολόγια των χρηστών του Συστήματος Φυσικού Αερίου, ο οποίος θα πρέπει και να κοινοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς αποτελεί κρατική ενίσχυση. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο “MR” ότι «το ύψος της κοινωνικοποίησης πρέπει να είναι επαρκές για να δημιουργεί ασφάλεια στους επενδυτές -στη βάση και της μελέτης Κόστους-Οφέλους που έχει ήδη ολοκληρωθεί- και να συνδέεται με την συνεισφορά του έργου στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, στο μέτρο που η Αποθήκη μπορεί να αμβλύνει τις παρενέργειες από τυχόν διαταραχές της ροής φυσικού αερίου από τους αγωγούς που διέρχονται από την Τουρκία».

Το έργο έγκειται στη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου της Ν. Καβάλας στην πρώτη Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) της χώρας και ο προκαταρκτικός σχεδιασμός εκτιμά χωρητικότητα κοιτάσματος ύψους 360 εκατ. κυβ. μέτρων. Το έργο είναι υψηλής σημασίας για τον σχεδιασμό ανάδειξης της Ελλάδας ως κόμβου φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού στην περιοχή. Παράλληλα, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διακυμάνσεων ζήτησης, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα αξιοποίησης των ευκαιριών διαφοροποίησης των τιμών, με την αποθήκευση καυσίμου σε περιόδους χαμηλού κόστους και την πώληση σε χρονικά διαστήματα υψηλών τιμών.

Υπενθυμίζεται ότι η διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Maria Rita Galli σε πρόσφατες δηλώσεις της (από το βήμα ενεργειακού συνεδρίου) είχε επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον του Διαχειριστή για το project, σημειώνοντας ότι η ιταλική Snam (βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας Senfluga που κατέχει το 66% του ΔΕΣΦΑ) έχει εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία υπόγειων αποθηκών φυσικού αερίου στην Ιταλία, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στην περίπτωση της Καβάλας. Είχε σημειώσει τότε ότι απαιτείται η οριστικοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να μπορεί η αγορά να αξιολογήσει την εγγενή αξία του έργου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News