Business & Finance Παρασκευή 28/05/2021, 19:02
BUSINESS & FINANCE

Τι πληρώνει η Ελλάδα για ρεύμα και φυσικό αέριο – Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη 

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat

Τι πληρώνει η Ελλάδα για ρεύμα και φυσικό αέριο – Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη 

Σημαντικά κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου κινείται το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα ελληνικά νοικοκυριά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat για το β’ εξάμηνο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, για ένα μικρομεσαίο νοικοκυριό, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας -συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ και των έκτακτων εισφορών- ανέρχεται σε 0,1641 ευρώ ανά κιλοβατόρα. Εξαιρώντας τους φόρους και τις έξτρα χρεώσεις, το αντίστοιχο ποσό κατέρχεται στο 0,1278 ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος των 27 χωρών της Ε.Ε. κυμαίνεται σε 0,2134 ευρώ συν των φόρων/χρεώσεων. Ωστόσο, αφαιρώντας τις επιπλέον χρεώσεις, η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται σε 0,1282 ευρώ, περίπου όσο και της Ελλάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας έχει σημαντικά μικρότερο κόστος όσον αφορά τους φόρους, τον ΦΠΑ και τις έξτρα χρεώσεις του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην «κορυφή» της Ε.Ε. βρίσκεται η Γερμανία, καθώς τα νοικοκυριά πληρώνουν 0,3 ευρώ ανά κιλοβατόρα, παρότι η «καθαρή» τιμή της ενέργειας ανέρχεται σε 0,1451 ευρώ. Αντίστοιχα, οι Δανοί καταβάλλουν 0,2819 ευρώ ανά κιλοβατόρα, με την «καθαρή τιμή» όμως, να περιορίζεται στο 0,908 ευρώ.

Στον αντίποδα, η πιο φθηνή χώρα είναι η γειτονική Βουλγαρία, όπου τα νοικοκυριά πληρώνουν 0,0982 ευρώ ανά κιλοβατόρα, με τον ΦΠΑ και τις έξτρα χρεώσεις να ανέρχονται σε μόλις 0,0164 ευρώ ανά κιλοβατόρα.

Τι πληρώνει η Ελλάδα για ρεύμα και φυσικό αέριο – Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη -1

Τι συμβαίνει με το φυσικό αέριο

Παρεμφερής είναι η «εικόνα» και στο φυσικό αέριο, καθώς ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα καλείται να καταβάλλει 0,0517 ευρώ ανά κιλοβατόρα, με την «καθαρή» τιμή του αερίου να ανέρχεται σε 0,0475 ευρώ, χάρη στους πολύ χαμηλούς φόρους και τον μικρό ΦΠΑ.

Ο μέσος όρος στην Ευρώπη, βέβαια, διαμορφώνεται σε 0,0698 ευρώ ανά κιλοβατόρα, με την απόκλιση σε σχέση με τη χώρα μας, να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στην υψηλότερη φορολογία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Αυτή την φορά, η ακριβότερη χώρα είναι η Σουηδία, καθώς η τιμή ξεπερνάει το 0,10 ευρώ ανά κιλοβατόρα. Άνω του 0,10 ευρώ ανέρχεται και η τιμή στην Ολλανδία, όπου οι φόροι και το ΦΠΑ αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 50% της τελικής τιμής.

Τι πληρώνει η Ελλάδα για ρεύμα και φυσικό αέριο – Η εικόνα σε όλη την Ευρώπη -2

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News