Business & Finance Παρασκευή 21/05/2021, 20:45
ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

Τράπεζα της Αγγλίας: Κάνει την αρχή για ένα πιο «πράσινο» ομολογιακό χαρτοφυλάκιο

Τράπεζα της Αγγλίας: Κάνει την αρχή για ένα πιο «πράσινο» ομολογιακό χαρτοφυλάκιο

Eναν «οδικό χάρτη» για το πως θα χρησιμοποιήσει το χαρτοφυλάκιο της με εταιρικά ομόλογα αξίας 20 δισ. στερλινών, παρουσίασε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, ώστε να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων ρύπων, στο πλαίσιο της ευρύτερης εθνικής στρατηγικής για την επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αποτελεί την πρώτη απ όλες τις κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που ανακοινώνει βήματα με σκοπό να αποκλείσει από το εν λόγω χαρτοφυλάκιό της ομόλογα εταιρειών που είναι πολύ ρυπογόνες. Στο πλαίσιο αυτό, θα δώσει χρόνο στις επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αντί να προχωρήσει σε πώληση των εταιρικών ομολόγων από τον κλάδο της παραγωγής ενέργειας και εξορυκτικής δραστηριότητας.

«Η αποεπένδυση είναι πολύ δυνατό εργαλείο» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος για το τμήμα των αγορών της κεντρικής τράπεζας Αντριου Χάουσερ. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μια αξιόπιστη απειλή που θα δημιουργήσει κίνητρα και όχι να λειτουργήσει ως μια γρήγορη αποκατάσταση, χωρίς διακρίσεις».

Να σημειωθεί ότι η Τράπεζα της Αγγλίας διακρατεί το 6,5% της αγοράς εταιρικών ομολόγων σε στερλίνα, καθώς διπλασίασε τις τοποθετήσεις της την προηγούμενη χρονιά μέσω της επέκτασης των αγορών στοιχείων ενεργητικού για να στηρίξει τη βρετανική οικονομία στη διάρκεια της πανδημίας.

Αν και το ποσοστό της αγοράς που κατέχει είναι μικρό, η κεντρική τράπεζα ευελπιστεί να αποτελέσει σηματοδότη για τους υπόλοιπους επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό θα δώσει στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα το πρώτο «stress test» που θα αφορά στην προσαρμογή στους κανόνες για την κλιματική αλλαγή των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών.

Πηγή: REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News