Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 09:20
BUSINESS & FINANCE

Βεστάγκερ: «Κάπως περίεργη» η συζήτηση για δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

«Είναι πολύ νωρίς να το εξετάσουμε», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Βεστάγκερ: «Κάπως περίεργη» η συζήτηση για δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης

Η Ε.Ε. πρέπει να επικεντρωθεί στο τρέχον πρόγραμμα των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ προτού στραφεί σε περαιτέρω τόνωση της οικονομίας των κρατών-μελών, δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνη για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, προσθέτοντας ότι η συζήτηση για ένα δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης «είναι κάπως αλλόκοτη». Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Les Echos η Επίτροπος απέρριψε την ανάγκη για ένα πρόσθετο πακέτο οικονομικών κινήτρων για την ώρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτείνει ένα πακέτο 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την στήριξη της οικονομίας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων για τις υποδομές, την παιδική φροντίδα και την εκπαίδευση. Η πρόταση αυτή εγείρει ερωτήματα στην Ευρώπη σχετικά με το αν θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση των εταιρειών και των επενδυτικών προγραμμάτων για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

«Είναι πολύ νωρίς να το εξετάσουμε», δήλωσε η Βεστάγκερ στην εφημερίδα. «Θεωρώ πως είναι λίγο περίεργο να μιλάμε για ένα νέο πακέτο τόνωσης, το οποίο δεν είμαστε σίγουροι ότι χρειαζόμαστε, ενώ έχουμε ήδη πολλά να κάνουμε» πρόσθεσε η ίδια.

Το Παρίσι ασκεί πίεση για ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης από αυτό που έχει ήδη παρουσιαστεί, παρά το γεγονός ότι τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας, δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον ο οποίος είχε ζητήσει πρόσφατα διπλασιασμό των υφιστάμενων κονδυλίων, δήλωσε χθες ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει περισσότερες επενδύσεις σε τομείς όπως η τεχνολογία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News