Business & Finance Κυριακή 16/05/2021, 10:38
BUSINESS & FINANCE

Γάζα: Η εξαθλιωμένη οικονομία ενός θύλακα μήκους 41 χλμ

Οι δυσμενείς συνθήκες διαβίωσης 1,5 - 2 εκατ. ανθρώπων

Γάζα: Η εξαθλιωμένη οικονομία ενός θύλακα μήκους 41 χλμ

Τις τελευταίες ημέρες, η Λωρίδα της Γάζας «πρωταγωνιστεί» εκ νέου στους τίτλους των μεγαλύτερων ειδησεογραφικών πρακτορείων παγκοσμίως, καθώς Χαμάς και Ισραήλ έχουν εμπλακεί σ’ έναν νέο κύκλο βίας, με πρώτα θύματα τα δεκάδες νεκρά παιδιά. 

Η κλιμακούμενη σύρραξη, η οποία μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες άτομα, έρχεται να απο-σταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την περιοχή, αλλά και να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολες τις συνθήκες διαβίωσης.

Άλλωστε, σε μια έκταση 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία εκτείνεται σε μήκος 41 χιλιομέτρων και πλάτος 6 έως 12 χιλιομέτρων, «στοιβάζονται« περίπου 1,5 έως 2 εκατομμύρια Παλαιστίνοι.

Γι’ αυτούς τους ανθρώπους, οι -κατά καιρούς- αποκλεισμοί της στενής λωρίδας γης, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ, έχουν καταστήσει τις συνθήκες επιβίωσης εξαιρετικά δύσκολες.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων ελέγχεται από το «εχθρικό» Ισραήλ, οι Παλαιστίνιοι έχουν ανοιχτή δίοδο μόνο προς την Αίγυπτο και προς τη θάλασσα της Μεσογείου. Όμως, ακόμη και η τελευταία πολύ συχνά αποκόβεται από το ισραηλινό ναυτικό.

Όπως είναι εύλογο, σε τέτοιες περιστάσεις, είναι σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε προσπάθεια οικονομικής ευημερίας.

Στο ήδη αρνητικό κλίμα δε, συμβάλλουν και οι εσωτερικές έριδες, με τους μαχητές της Χαμάς να αντιμάχονται συχνά – πυκνά την Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος θεωρείται συνεχιστής του έργου του Γιασέφ Αραφάτ και της Φατάχ.

Ανάπτυξη μόνο με επίλυση του προβλήματος

Υπό αυτό το πρίσμα, δεν ειναι τυχαίο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει ότι η Γάζα υποφέρει από δυσανάλογα μεγάλες προκλήσεις, όπως η οικονομική ύφεση και η ανθρωπιστική κρίση.

«Οι αδύναμες αναπτυξιακές προοπτικές και τα δημογραφικά προβλήματα, ως απόρροια των κατά καιρούς συρράξεων, επιδεινώνουν σημαντικά την ανεργία, την φτώχεια και το κατά κεφαλήν εισόδημα» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα, τα μεγάλα εξωτερικά ελλείμματα, ως συνέπεια της μεγάλης εξάρτησης από τις εξαγωγές, περιορίζουν σημαντικά τις προοπτικές ανάπτυξης και ενισχύουν τις αβεβαιότητες. 

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (σ.σ. 2018), το έλλειμμα της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, δηλαδή της έτερης παλαιστινιακή περιοχής, ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, ενώ υπάρχει θετική μεταβολή στο ΑΕΠ στη Δυτική Όχθη (5% το 2018), η ύφεση στη Λωρίδα της Γάζας (6% το 2018) οδηγεί σε συνολική συρρίκνωση 2% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η περιοχή της Γάζας είναι αδύνατο να εμφανίσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έως ότου επιλυθεί η χρόνια διένεξη με το Ισραήλ. 

Χωρίς την εξωτερική βοήθεια δε, η κατάσταση θα ήταν ακόμη δυσμενέστερη, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέχει περισσότερα από 23 εκατ. ευρώ στους κατοίκους της Γάζας κατά τη διάρκεια του 2020. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News