Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 22:15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Αισιόδοξο για τις οικονομίες της Ασίας, εάν η Fed δεν αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια

ΔΝΤ: Αισιόδοξο για τις οικονομίες της Ασίας, εάν η Fed δεν αυξήσει γρήγορα τα επιτόκια

Πιο αισιόδοξη προοπτική σκιαγραφεί για την Ασία σε σχέση με έξι μήνες πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας ταυτόχρονα όμως ότι μία πρόωρη επιτοκιακή αύξηση από τις ΗΠΑ θα αποσταθεροποιούσε τις αγορές, δίδοντας το έναυσμα για εκροές κεφαλαίου από την περιοχή. 

Παρότι η οικονομία της Ασίας έχει ανακάμψει από τα περυσινά επίπεδα, υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στις χώρες της περιοχής, σε αυτές που έχουν ωφεληθεί από την αύξηση της ζήτησης και σε αυτές που είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από τον τουρισμό. 

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομία της Ασίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7,6% εφέτος έναντι 6,9% που είχε προβλεφθεί τον Οκτώβριο του 2020, καθώς οι ανεπτυγμένες οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ν.Κορέας παρουσιάζουν σταθερή ανάπτυξη, χάρη στην υψηλή ζήτηση από ΗΠΑ και Κίνα. Για το 2022, το ΔΝΤ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,4% στην Ασία. 

Ωστόσο, το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η περιοχή θα μπορούσε να επηρεαστεί από τις επιπτώσεις της αμερικανικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής. Ενώ τα μαζικά δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Ουάσιγκτον θα λειτουργούσαν υποστηρικτικά για τις προσανατολισμένες στις εξαγωγές οικονομίες, μία αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα είχε δυσάρεστες επιπτώσεις στις αγορές της αναδυόμενης Ασίας, προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΔΝΤ. «Εάν οι αμερικανικές αποδόσεις αυξηθούν ταχύτερα απ΄ό,τι αναμένουν οι αγορές ή εάν δεν υπάρξει σωστή επικοινωνία ανάμεσα στη Fed και στις αγορές για τη μελλοντική νομισματική πολιτική της, τότε θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος και εκροές κεφαλαίου στις αναδυόμενες, όπως συνέβη και το 2013 με το λεγόμενο taper tantrum, όταν δηλ. οι φόβοι για πρόωρη απόσυρση των μέτρων στήριξης από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις αγορές. 

Βεβαίως, η Ασία έχει αρκετά «μαξιλάρια» για να προστατευθεί σε τυχόν απότομες εκροές κεφαλαίου, καθώς πολλές χώρες έχουν συσσωρεύσει ξένα συναλλαγματικά αποθέματα, διαθέτουν ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες και ασκούν αυστηρή εποπεία στους ισολογισμούς των τραπεζών, σύμφωνα με το ΔΝΤ. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News