Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 18:12
BUSINESS & FINANCE

ΕΥΔΑΠ: Νέα παράταση στη μακροχρόνια διένεξη με το δημόσιο

Πτώση άνω του 4% για τη μετοχή στο Χ.Α.

ΕΥΔΑΠ: Νέα παράταση στη μακροχρόνια διένεξη με το δημόσιο

Την παράταση της υπάρχουσας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, η οποία ανανέωσε τη συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο έως τις 30 Ιουνίου του 2021.

Η εν λόγω παράταση, επί της ουσίας, δίνει χρονικό περιθώριο μερικών μηνών, προκειμένου οι δύο πλευρές να φθάσουν σε συμβιβασμό για μία εκκρεμότητα, η οποία διαρκεί εδώ και αρκετά χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών με απώλειες της τάξης του 4,38%, καθώς διολίσθησε στα 8,51 ευρώ, με όγκο συναλλαγών άνω των 2,5 εκατ. ευρώ.

Η βασική τριβή με το δημόσιο

Βασικό ζήτημα τριβής αποτελεί η απαίτηση του ελληνικού δημοσίου για την επιστροφή ενός ποσού, ύψους περίπου 260 εκατ. ευρώ. Στις αρχές του έτους, μάλιστα , πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να καταλήξουν σ’ ένα συμβιβαστικό ποσό της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα αποτελεί «κληρονομική ασθένεια» της ΕΥΔΑΠ από τον τρόπο, με τον οποίο την θεσμοθέτησε το ελληνικό δημόσιο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1980, μετά την συγχώνευση των Ελληνική Εταιρεία Υδάτων και Οργανισμός Αποχέτευσης Πρωτευούσης.

Το 1999 περιήλθε στη σημερινή της νομική μορφή καθώς τα κυριότερα πάγια απορροφήθηκαν από την Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ (ΝΠΔΔ), παραμένοντας στην ιδιοκτησία του δημοσίου. Στην κυριότητα της Εταιρείας Παγίων ανήκουν φράγματα, ταμιευτήρες, εξωτερικά υδραγωγεία, αντλιοστάσια και άλλες εγκαταστάσεις που μεταφέρουν το νερό μέχρι τις εγκαταστάσεις όπου γίνεται η μετατροπή του σε πόσιμο.

Με σύμβαση όμως που υπογράφηκε με το δημοσίου τον Δεκέμβριο του 1999, η ΕΥΔΑΠ συνεχίζει να τα λειτουργεί. Τον Ιανουάριο του 2000 η ΕΥΔΑΠ εισήλθε στο Χρηματιστήριο ενώ 13 χρόνια μετά (3/12/2013) με κοινή υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι οι οφειλές του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ από επιχορηγούμενες δαπάνες επενδυτικού προγράμματος για τη δεκαετία 2000-2010, ύψους 294 εκατ.ευρώ, αποσβένονται με συμψηφιζόμενες μη φορολογικές οφειλές μέχρι τα μέσα του 2013, οι οποίες αφορούν κόστος αδιύλιστου νερού από το 2004 έως το 2013.

Η απαίτηση του 2019

Ωστόσο, εκκρεμεί από τη χρήση 2004 η σύναψη έγγραφης συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών που θα καθορίζει το τίμημα του μη επεξεργασμένου ύδατος. Ελλείψει συμφωνίας, η ΕΥΔΑΠ συνέχισε και μετά το 2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου ύδατος που -με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας – κάνει για λογαριασμό της Εταιρεία Παγίων ΕΥΔΑΠ.

Και φτάνουμε στα μέσα του 2019, λίγο πριν τις εκλογές οπότε, με επιστολή του προς της ΕΥΔΑΠ, ο πρόεδρος της Εταιρείας Παγίων ζητά επιπλέον ποσό που, με βάση τα στοιχεία της επιστολής, εκτιμήθηκε ότι ανέρχεται στα 266 εκατ. για την περίοδο 1/7/2013 έως 31/12/2019.

Η ΕΥΔΑΠ απάντησε πως σύμφωνα με το νόμο 2744/1999 και την από 1999 σύμβαση, το ύψος του τιμήματος του μη επεξεργασμένου ύδατος είναι αντικείμενο Σύμβασης μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και του Δημοσίου και εξέφρασε την αντίθεσή της στην παραπάνω απαίτηση.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News