Business & Finance Πέμπτη 29/04/2021, 15:56
BUSINESS & FINANCE

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμη δύο εκδόσεις ομολόγων

Στα 12 δισ. ευρώ η συνολική άντληση από τις αγορές

Reuters: Η Ελλάδα σχεδιάζει ακόμη δύο εκδόσεις ομολόγων

Την έκδοση ακόμη δύο κρατικών ομολόγων εντός του 2021 σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο, έχοντας ως στόχο τη συνολική άντληση 12 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Μάλιστα, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, οι δύο νέες εκδόσεις θα είναι ύψους 4 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει αντλήσει 8 δισ. ευρώ, μέσω της έκδοσης 30ετούς ομολόγου τον Μάρτιο, 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, καθώς και ιδιωτικής τοποθέτησης (placement) στις αρχές του 2021.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο οίκος Standard & Poor’s προχώρησε σε αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής αξιολόγησης σε «ΒΒ» από «ΒΒ-» προηγουμένως. Αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να «απέχει» μόλις δύο βαθμίδες από την επενδυτική κατηγορία.

Σήμερα δε, ο οίκος Fitch -εν όψει της επόμενης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας στις 16 Ιουλίου- παρέθεσε τρεις λόγους, για τους οποίους θα μπορούσε να υπάρξει νέα αναβάθμιση: Επιστροφή του δείκτη χρέους/ΑΕΠ σε πτωτική τροχιά, βελτίωση μεσοπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης, βελτίωση της ποιότητας των τραπεζικών ισολογισμών.

Από την πλευρά του, ο οίκος Moody’s, σε ακόμη μία ψήφο εμπιστοσύνης, προανήγγειλε την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 3,6% του ΑΕΠ το 2021, με αισθητή βελτίωση των προοπτικών από το 2022 και μετέπειτα.

Η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους κυριότερους οίκους

  • S&P: BB με θετικό outlook
  • Fitch: ΒΒ με σταθερό outlook
  • Moody’s: Ba3 με σταθερό outlook
  • DBRS: ΒΒ(low) με σταθερό outlook

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News