Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 14:22
BUSINESS & FINANCE

Έβερεστ: Πώς έφτασε στην κορυφή του κόσμου ο κορωνοϊός

Τεράστιο πλήγμα για το Νεπάλ, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που φέρνουν οι αποστολές στο Έβερεστ

Έβερεστ: Πώς έφτασε στην κορυφή του κόσμου ο κορωνοϊός

Τουλάχιστον ένας ορειβάτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στο Έβερεστ, λίγες εβδομάδες αφότου η υψηλότερη κορυφή του κόσμου άνοιξε ξανά, έπειτα από ένα χρόνο που είχε παραμείνει κλειστή. 

Ο Νορβηγός ορειβάτης Έρλεντ Νες τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο για οκτώ βράδια, όπως είπε στο BBC. 

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ένας από τους Σέρπα της ομάδας του κόλλησε επίσης τον κορωνοϊό. 

Πρόκειται για ένα πλήγμα για το Νεπάλ, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα που φέρνουν οι αποστολές στο Έβερεστ. 

Ο Νες δεν γνωρίζει πού κόλλησε τον ιό, αλλά πιθανολογεί ότι αυτό θα μπορούσε να έχει συμβεί όταν βρισκόταν σε έναν ξενώνα στην Κοιλάδα Κούμπου. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι δεν έκανε αρκετά για να προστατεύσει τον εαυτό του, καθώς θα μπορούσε να είναι πιο προσεκτικός με το πλύσιμο των χεριών και να φορά μάσκα όλη μέρα. 

«Δεν φορούσαν και πολλοί τη μάσκα τους στη διαδρομή», είπε ο Νες, ο οποίος ένιωθε άρρωστος για έξι ημέρες πάνω στο βουνό, πριν να τον παραλάβει ελικόπτερο στις 15 Απριλίου. 

Εκατοντάδες ξένοι ορειβάτες αναμένεται να επιχειρήσουν να ανέβουν στο Έβερεστ τη φετινή ανοιξιάτικη σεζόν, η οποία άρχισε τον Απρίλιο, αφότου το βουνό ήταν κλειστό για ένα χρόνο λόγω της πανδημίας. 

Πέραν των εσόδων στην ευρύτερη βιομηχανία του τουρισμού, το Νεπάλ βγάζει 4 εκατ. δολάρια κάθε χρόνο εκδίδοντας άδειες για όσους θέλουν να ανέβουν στο Έβερεστ. 

Όλοι οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στο Νεπάλ πρέπει να επιδείξουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού, που να έχει γίνει 72 ώρες πριν από την πτήση τους. Όσοι έρχονται από χώρες όπου κυκλοφορούν νέες μεταλλάξεις του ιού, πρέπει να μείνουν σε καραντίνα για άλλες 10 ημέρες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News