Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 21:19
ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Κερδισμένα βγήκαν τα hedge funds στο πρώτο τρίμηνο

Κερδισμένα βγήκαν τα hedge funds στο πρώτο τρίμηνο

Το πιο δυνατό ξεκίνημα έτους από πριν από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 γνώρισαν τα αντισταθμιστικά ταμεία στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.

Τα hedge funds παρουσίασαν κέρδη 1% τον προηγούμενο μήνα, ανεβάζοντας τα συνολικά κέρδη τους στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2021 στο 4,8%, στο καλύτερο πρώτο τρίμηνο από το 2006, σύμφωνα με στοιχεία του Eurekahedge. Ξεχωριστά στοιχεία του HFR, έδειξαν ότι τα αντισταθμιστικά ταμεία κατέγραψαν κέρδη 6,1% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, στο καλύτερο ξεκίνημα έτους από το 2000. 

Οι διαχειριστές αντισταθμιστικών ταμείων, που στοιχηματίζουν στην άνοδο ή πτώση των τιμών μεμονωμένων μετοχών αντί να ακολουθούν τους γενικους χρηματιστηριακούς δείκτες, παρουσίασαν σημαντικά κέρδη εφέτος από την ανάκαμψη των λεγόμενων μετοχών αξίας που ακολουθούν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Ορισμένα δε, κατάφεραν να κάνουν κέρδη εκμεταλλευόμενα την έντονη μεταβλητότητα, όπως την άνοδο των μετοχών της GameStop, παρά τις τεράστιες ζημίες του Melvin Capital και την κατάρρευση του Archegos Capital.  

Tα εν λόγω κέρδη έρχονται σε έντονη αντίθεση με τους πρώτους μήνες του 2020, οπότε τα αντισταθμιστικά ταμεία κατέγραψαν ζημίες περίπου 11,6%, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε σε κατάρρευση τις μετοχές και άλλο ριψοκινδυνο ενεργητικό. Ωστόσο, η εν λόγω αγορά ανέκαμψε προς το τέλος του έτους, παρουσιάζοντας την καλύτερη ετήσια επίδοση από το 2009, ακολουθώντας την ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς. 

Στους μεγάλους κερδισμένους συγκαταλέγεται το ταμείο Maverick Capital που επενδύει σε μετοχές τεχνολογίας, αλλά στο τέλος του 2020 στράφηκε στις μετοχές αξίας. Επίσης, το εν λόγω ταμείο επωφελήθηκε τα μέγιστα από την επένδυσή του στην εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Coupang που έχει την υποστήριξη της SoftBank και εισήλθε στο χρηματιστήριο τον προηγούμενο μήξνα, καθώς και από την τοποθέτησή του σε μετοχές της GameStop, καθώς εξήλθε την κατάλληλη στιγμή. Τα κέρδη του ανήλθαν περίπου σε 36%. 

Στους κερδισμένους και το Odey European Fund, με κέρδη 60% μετά τις ζημίες της τάξης του 30% το 2020. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News