Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 14:57
ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μειωμένη κατά 41% η πρόθεση προσλήψεων στην Ελλάδα

Έρευνα από τη Randstad

Μειωμένη κατά 41% η πρόθεση προσλήψεων στην Ελλάδα

Πλήρως έχουν αποκρυσταλλωθεί στην αγορά εργασίας και το επιχειρείν, οι επιπτώσεις αλλά και οι τάσεις που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση. Νέα μοντέλα εργασίας, όπως αυτό της τηλεργασίας, προτείνονται πλέον ως σταθερή παροχή για την πλειονότητα των εταιρειών, ενώ η σημασία της επένδυσης τόσο στην ασφάλεια και στην υγεία των εργαζομένων όσο και στα εργαλεία για τη διασφάλιση της παραγωγικότητας έχει καταστεί ξανά κρίσιμη.

Η έρευνα «HR Trends» της Randstad για το 2021 φωτίζει πώς η πανδημία της Covid-19 επηρέασε τις επιχειρήσεις, τα μέτρα που χρειάστηκε να λάβουν για την αντιμετώπισή της, αλλά και ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της τόσο από την σκοπιά του ανθρώπινου δυναμικού όσο και από την επιχειρηματική προοπτική.

Η έρευνα διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021 με τη συμμετοχή 431 στελεχών με σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και ανώτατων στελεχών ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους κλάδους στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της έρευνας παρουσιάζεται, όπως κάθε χρόνο, και η μισθολογική έκθεση σε διάφορους κλάδους της ελληνικής αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένα συντριπτικό ποσοστό του 77% πιστεύει ότι η επένδυση στην ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων αποτελεί την κύρια πρόκληση με την οποία έρχονται αντιμέτωπες οι εταιρείες, γεγονός που οφείλεται στην κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαμβάνουν με ποσοστά 49% και 43% αντίστοιχα, η διατήρηση της λειτουργίας και οργάνωσης της εταιρείας και η διαχείριση του καθεστώτος τηλεργασίας.

Αισιόδοξο είναι ότι το 67% δηλώνει ότι κατάφερε να επιστρέψει ολοκληρωτικά στις δραστηριότητές του και μάλιστα χωρίς να έχει υποστεί οποιαδήποτε ζημία από την πανδημία. Ανάμεσα στα μέτρα που εφάρμοσαν οι εταιρείες για να περιορίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας, προκρίθηκαν τόσο τα αυστηρότερα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας (71%) όσο και η υιοθέτηση των τεχνολογικών εργαλείων για την απρόσκοπτη εφαρμογή της εξ αποστάσεως εργασίας (46%), επιδιώκοντας τη διασφάλιση της παραγωγικότητας και της υγείας των εργαζομένων τους.

Οικονομικές Vs μη οικονομικές παροχές

Οι εταιρείες, όπως προκύπτει από την έρευνα, φαίνεται να επενδύουν περαιτέρω σε παροχές ιατρικής ασφάλισης, σίτισης καθώς και σε προγράμματα υγείας και ευεξίας που σημειώνουν αυξητική τάση, έναντι της παροχής μόνον ενός ανταγωνιστικού πακέτου αποδοχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών ως ένα από τα σημαντικά στοιχεία προσέλκυσης κορυφαίων ταλέντων, σημείωσε πτώση κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα αποτελέσματα της περσινής έρευνας, υποχωρώντας από την πρώτη στην τέταρτη θέση για το 2021.  

Η τηλεργασία

Σύμφωνα με την έρευνα, το ευέλικτο μοντέλο της εξ αποστάσεως εργασίας ενισχύεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, εκτιμώντας ότι το 47% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι είναι πρόθυμοι να διατηρήσουν την τηλεργασία μετά την πανδημία για τουλάχιστον μερικές ημέρες της εβδομάδας. Μάλιστα, σε ποσοστό που άγγιξε το 55% και 46% αντίστοιχα, οι ερωτηθέντες απέδωσαν τη διατήρηση της τηλεργασίας στην αποδοτικότητα του μοντέλου και στην αναγνώρισή του ως σημαντικής μη οικονομικής παροχής που μπορεί να εκτιμηθεί από τους εργαζόμενους μετά το πέρας της πανδημίας.

Τα σχέδια για νέες προσλήψεις

Μειωμένη κατά 41% καταγράφεται η πρόθεση προσλήψεων για το 2021, καθώς μόλις το 42%  συμφωνεί στον προγραμματισμό πρόσληψης νέου προσωπικού για το τρέχον έτος. Το εν λόγω ποσοστό είχε αγγίξει πέρυσι το συντριπτικό  81% (σ.σ. πριν την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης). Σημειώνεται πως κύριος λόγος της πρόθεσης στελέχωσης νέων εργαζομένων αναδεικνύεται η ανάπτυξη της αγοράς και δεύτερος η αποχώρηση του προσωπικού, με τα τμήματα Πωλήσεων, Πληροφορικής, Μάρκετινγκ και Παραγωγής να επαληθεύουν την αύξηση της προσφοράς θέσεων εργασίας.

Οι μισθοί μετά την εμφάνιση της πανδημίας

Σε σχέση με την περίοδο πριν την εκδήλωση της Covid-19, καμία ιδιαίτερη αλλαγή δεν παρουσιάζει η έκθεση μισθών για το 2021, με τις υψηλότερες οικονομικές παροχές να εξακολουθούν να προσφέρονται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών & λογιστικής αλλά και της τεχνολογίας. Όπως και πέρυσι,  η διαμόρφωση των μισθών δεν φάνηκε να επηρεάστηκε από την πανδημία,  διατηρώντας σε ίδια επίπεδα τις μισθολογικές κλίμακες σε όλους τους κλάδους υπηρεσιών.

Εξετάζοντας εν γένει τους μισθούς, χαρακτηριστικό είναι το εύρημα της έρευνας που υποστηρίζει ότι σε ποσοστό 63% οι μισθοί βρίσκονται στα ίδια επίπεδα σε σύγκριση με ανταγωνιστικές εταιρείες, ενώ το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι παρέχει υψηλότερους μισθούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές του.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News