Business & Finance Πέμπτη 8/04/2021, 14:16
BUSINESS & FINANCE

Δ. Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Θέλουμε να κάνουμε τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές

Το PEPP βοήθησε, αλλά και οι μεταρρυθμίσεις ενίσχυσαν το αξιόχρεο και έριξαν τις αποδόσεις - Στόχος τώρα η αύξηση του ΑΕΠ

Δ. Τσάκωνας (ΟΔΔΗΧ): Θέλουμε να κάνουμε τα ελληνικά ομόλογα ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων για την πανδημία (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα την Ελλάδα στις αγορές, όπως άλλωστε και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής ο ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ωστόσο, αξίζει να επισημάνει κανείς ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς μετακινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και πριν από την ενεργοποίηση του προγράμματος της ΕΚΤ για την Ελλάδα, τόνισε. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια δούλεψαν από μόνες τους βοηθώντας το αξιόχρεο της χώρας, επεσήμανε ο κ. Τσάκωνας.

«Θέλουμε να κάνουμε τα ελληνικά securities πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές, γεγονός που θα αυξήσει την όρεξη των επενδυτών και αυτό με τη σειρά του θα οδηγήσει σε χαμηλές αποδόσεις», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ. Και πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος είναι η ενίσχυση του ΑΕΠ και κατ’ επέκταση μια καλύτερη αναλογία χρέους / ΑΕΠ.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι οι υποχρεώσεις αποπληρωμής του χρέους σε σχεδόν 20ετή ορίζοντα δεν θα ξεπεράσουν πλέον τα 6 δισ. ετησίως. «Τώρα πια είναι η ώρα να επικεντρωθούμε στη μεγέθυνση του ΑΕΠ», είπε.

Άλλωστε, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο Κόλιν Έλις, chief credit officer για την περιοχή Ευρώπης- Μέσης Ανατολής στον οίκο Moody’s, επεσήμανε ότι η τεράστια υποστήριξη της Ευρώπης στο ελληνικό χρέος λειτουργεί καταλυτικά για τη βιωσιμότητά του.  

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News