Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 13:42
BUSINESS & FINANCE

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Άνω του 16% τον Μάρτιο

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Άνω του 16% «σκαρφάλωσε» τον Μάρτιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία -για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2019- εξέλιξη η οποία ασκεί περαιτέρω πιέσεις στον νέο κεντρικό τραπεζίτη, Σαχάπ Καβτσιόγλου, για διατήρηση της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής του προκατόχου του. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γειτονικής χώρας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε στο 16,19% τον Μάρτιο έναντι 15,61% τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν άνοδο στο 16,11%.

Αποτέλεσμα είναι ότι ο πληθωρισμός υπερβαίνει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος ανέρχεται στο 5%, για τουλάχιστον τέσσερα συναπτά χρόνια, γεγονός άκρως ανησυχητικό για την οικονομία της Τουρκίας.

Ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης, Νασί Αγκμπάλ, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού, είχε προχωρήσει σε γενναία αύξηση του βασικού επιτοκίου από το 10,25% στο 19%.

Ωστόσο, μόλις τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων, οδηγήθηκε σε παραίτηση, με αποτέλεσμα νέος διοικητής να διοριστεί ο Καβτσιόγλου, ο οποίος έχει κατά καιρούς ασκήσει κριτική στην πολιτική των υψηλών επιτοκίων.

Εξάλλου, και ο ίδιος ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί λαθεμένη την στρατηγική των υψηλών επιτοκίων, εκτιμώντας ότι αυτές είναι υπεύθυνες για τον φρενήρη πληθωρισμό.

Η «βίαιη» αλλαγή σκυτάλης στον θώκο της κεντρικής τράπεζας έχει ήδη «θορυβήσει» τους αναλυτές, οι οποίοι προεξοφλούν μια πρόωρη μείωση των επιτοκίων, εξέλιξη η οποία -εφόσον επιβεβαιωθεί- θα σημάνει νέο γύρο πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα.

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News