Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 16:27
BUSINESS & FINANCE

Οι πλούσιοι βαριούνται… Οι πωλήσεις super-cars είναι οι καλύτερες όλων των εποχών

«Κάνω αυτή τη δουλειά 40 χρόνια και δεν είδα ποτέ κάτι τέτοιο»

Οι πλούσιοι βαριούνται… Οι πωλήσεις super-cars είναι οι καλύτερες όλων των εποχών

Μπορεί οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά να μειώθηκαν πέρυσι κατά 10%, όμως οι πωλήσεις των super-cars των  Ferrari, Bentley και Lamborghini εκτοξεύτηκαν.

«Κάνω αυτή τη δουλειά 40 χρόνια και δεν είδα ποτέ κάτι τέτοιο», λέει στο CNN ο Brian Miller, πρόεδρος της Manhattan Motors, που πουλά αυτοκίνητα Bentley, Lamborghini και Bugatti.

Πραγματικά, οι πωλήσεις των αυτοκινήτων που κοστίζουν από 80.000 δολάρια και πάνω ήταν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2020 διπλάσιες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Και για τα αυτοκίνητα που κοστίζουν από 100.000 δολάρια και πάνω, η αύξηση ήταν της τάξης του 63%.

Για την Lamborghini, το 2020 ήταν η δεύτερη καλύτερη χρονιά στην ιστορία της σε πωλήσεις, ενώ τα κέρδη της άγγιξαν ρεκόρ.  

Η Bentley, μια εταιρεία με ιστορία 101 ετών, είχε την καλύτερη χρονιά της έως τώρα, παρότι η πανδημία την ανάγκασε να κλείσει το εργοστάσιό της στην Αγγλία για επτά εβδομάδες.

Για τη Lamborghini, το 2020 ήταν η πιο κερδοφόρος χρονιά στην ιστορία της και η δεύτερη καλύτερη με βάση τις πωλήσεις.

Ασφαλώς, η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στην άνοδο της Wall Street, η οποία δημιουργεί το λεγόμενο «wealth effect». Και καθώς οι πλούσιοι δεν μπορούν να ξοδέψουν τα χρήματα που βγάζουν σε ταξίδια και ακριβά εστιατόρια, στρέφονται σε άλλα είδη πολυτελείας, όπως είναι τα ακριβά αυτοκίνητα.

Όπως εξηγεί ο Miller, συνήθως οι πελάτες του θέλουν το αυτοκίνητό τους να έχει ακριβώς τα χαρακτηριστικά που τους αρέσουν, για αυτό και οι περισσότεροι το παραγγέλνουν και περιμένουν μήνες για να το παραλάβουν. Όμως, ο έμπορος κρατά μερικά αυτοκίνητα στην αντιπροσωπεία του, για εκείνους που θέλουν να παραλάβουν τη νέα τους Rolls-Royce την ίδια κιόλας ημέρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σήμερα, αφού αυτά τα πανάκριβα αυτοκίνητα φεύγουν αμέσως. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι πολύς κόσμος δεν έχει κάτι άλλο να κάνει παρά να κοιτάζει ακριβά αυτοκίνητα στο ίντερνετ όλη μέρα, λέει ο Miller.

Πολλοί από τους τυπικούς αγοραστές αυτή την περίοδο είναι millennials που βγάζουν πολλά χρήματα, δουλεύοντας για τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News