ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΟΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΤΗΣ PLASAN

Η νέα ΕΛΒΟ αναζητά συνεργασίες με ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες

Προσβλέπει σε ρολό υποκατασκευαστή του νέου οχήματος των ενόπλων δυνάμεων ενώ ετοιμάζει και εξαγωγικό έργο

Συνέντευξη του Dan Ziv, διευθύνοντος συμβούλου της Plasan και μέλους του Δ.Σ. της νέας ΕΛΒΟ στον Ηλία Γ. Μπέλλο

Σε ρολό υποκατασκευαστή του νέου εθνικού οχήματος που θα προμηθευτούν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προσβλέπει η ισραηλινή κοινοπραξία της νέας ΕΛΒΟ, η οποία προ ολίγων μόλις εβδομάδων απέκτησε μέσα από την διαδικασία της ειδικής διαχείρισης τον έλεγχο της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Παράλληλα σχεδιάζει να παράγει στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης όπου και οι εγκαταστάσεις της, οχήματα που θα εξάγονται και σε νέες αγορές ενώ έχει συμφωνήσει για της μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας αιχμής στον κλάδο των θωρακισμένων οχημάτων και όχι μόνο. Αυτά εξομολογείται ο διευθύνων σύμβουλος της Plasan Sasa, Dan Ziv, που είναι ο ένας εκ των δύο βασικών μετόχων ισραηλινών της νέας ελληνικής εταιρείας.

i-nea-elvo-anazita-synergasies-me-ellinikes-amyntikes-viomichanies0

Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός επιχειρηματίας που συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο της νέας ΕΛΒΟ, επισημαίνει πως η επιτυχής συγκριτικά με άλλες χώρες διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση έχει ενισχύσει το θετικό επενδυτικό κλίμα στο Ισραήλ για την Ελλάδα. Παράλληλα αποκαλύπτει πως το σχήμα της Plasan Sasa αναζητά ήδη συνεργασίες με άλλες ελληνικές αμυντικές επιχειρήσεις προκειμένου, όπως αναφέρει, να ενδυναμώσει την ελληνική αμυντική βιομηχανία εν γένει.

Υπενθυμίζεται πως στην νέα εταιρεία, που φερει την επωνυμία «ΕΛΒΟ Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων 2020 ΑΕ», συμμετέχουν η ισραηλινή αμυντική βιομηχανία Plasan Sasa Ltd με 47,6% του μετοχικού κεφαλαίου, η ομοεθνής της NASKA Industries – SK Group Ltd με άλλο 47,6% και ο Έλληνας επιχειρηματίας Άρης Γλύνης με 4,8%. Το σχήμα ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής στον τελευταίο, μετά από τρεις αλλεπάλληλους άγονους διαγωνισμούς. Το ελληνικό δημόσιο έχει διατηρήσει μέσω της σύμβασης πώλησης της ΕΛΒΟ το δικαίωμα να αποκτήσει στο μέλλον το 21% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

i-nea-elvo-anazita-synergasies-me-ellinikes-amyntikes-viomichanies1

Θα ασχοληθείτε με τα νέα οχήματα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως υπεργολάβος ή ακόμα και ως ο κύριος κατασκευαστής; Ποιο είναι το πρώτο προϊόν που θα κατασκευάσει η νέα ΕΛΒΟ;

Όσον αφορά στα νέα Ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα, και ειδικότερα αυτό για το νέο εθνικό όχημα των ενόπλων δυνάμεων, ακόμα δεν γνωρίζουμε κατά πόσο και ποιος θα είναι ο ρόλος της νέας ΕΛΒΟ. Οραματιζόμαστε όμως μια ΕΛΒΟ η οποία θα έχει κυρίως υποκατασκευαστικό ρόλο.

Σύμφωνα με την παρουσίαση του επιχειρηματικού σας σχεδίου στον διαγωνισμό μέσω του οποίου αποκτήσατε την ΕΛΒΟ, πρόκειται να μεταφέρετε τεχνογνωσία προηγμένης τεχνολογίας στην Ελλάδα. Για τι προϊόντα μιλάμε;

H Plasan είναι διεθνώς αναγνωρισμένη για την προηγμένη τεχνολογία θωράκισης οχημάτων και ειδικά σε σχέση με το υψηλό επίπεδο προστασίας από εκρήξεις και νάρκες που διασφαλίζει. Η Plasan είναι επίσης διεθνώς ευρύτατα αναγνωρισμένη και ως σχεδιαστής θωρακισμένων σωμάτων (καρότσες) των οχημάτων. Σε αυτή της την δραστηριότητα συνεργάζεται διεθνώς και του περισσότερους και τους μεγαλύτερους κατασκευαστές οχημάτων και κινητήρων. Και όλες οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει ενσωματώνουν τεχνολογίες αιχμής.

Ποιες χώρες έχουν εμπιστευτεί στην Plasan τέτοιο έργο και λύσεις;

Ενδεικτικά αναφέρω πως τέτοιες τεχνολογίες της Plasan χρησιμοποιούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Ισπανίας, της Δανίας, της Ιταλίας, της Ρουμανίας αλλά και της Ελλάδας.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας για την ΕΛΒΟ; Τι επενδύσεις θα κάνετε;

Σκοπός μας είναι να φέρουμε την ΕΛΒΟ σε κατάσταση ύψιστης επιχειρησιακής και παραγωγικής ετοιμότητας το συντομότερο δυνατό ώστε να μπορέσει να ενταχτεί στο οικοσύστημα των αμυντικών δυνάμεων της Ελλάδος.

Υπάρχουν σχέδια για περαιτέρω διερεύνηση της παρουσίας σας στην Ελλάδα, ενδεχομένως μέσω συνεργασιών στον αμυντικό τομέα;

Ναι. Στα άμεσα σχέδια της ΕΛΒΟ είναι να εξετάσει και να προτείνει συνεργασίες με άλλες Ελληνικές εταιρίες στον χώρο της Άμυνας, θέλοντας να συμβάλει στην ανάπτυξη του κλάδου. Θα μου επιτρέψετε να μείνω σε αυτό γα την ώρα.

Θα αρχίσετε να προσλαμβάνετε προσωπικό και να ανακαινίζετε τις εγκαταστάσεις και πότε; Τι χρειάζεται να γίνει ή, καλύτερα, τι θα αξιοποιήσετε και τι όχι από τις υπάρχουσες ανωδομές και εξοπλισμό;

Σας πληροφορώ πως έχουμε ήδη αρχίσει τις εν γένει εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων στην Σίνδο. Ωστόσο, όπως μπορεί να γνωρίζεται, μετά από πολλά χρόνια αδράνειας της παλαιάς εταιρίας, οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, πολλές εκ των οποίων ήταν παρωχημένες ήδη από δεκαετίας, εγκαταλείφτηκαν. Ως εκ τούτου οι άμεσες ανάγκες αποκατάστασης των παρωχημένων κτηριακών χώρων αλλά και του μηχανολογικού και εξοπλισμού όπως και η ανάπτυξη δικτύων και οι εφαρμογές τεχνολογίας πληροφορικής είναι πολλές. Θα έλεγα ολοκληρωτικές. Επίσης σας πληροφορώ πως βρισκόμαστε σε φάση αξιολόγησης ενός μεγάλου μέρους του παλαιού προσωπικού της ΕΛΒΟ και παράλληλα προχωρούμε σταδιακά σε προσλήψεις αριθμού ατόμων με την βοήθεια των οποίων θα επαναφέρουμε την εταιρεία σε κατάσταση υψηλής παραγωγικής ετοιμότητας.

Θα συμμετάσχει η ΕΛΒΟ στις εξαγωγές; Επιδιώκετε πωλήσεις στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό;

Η εταιρία έχει από το ιδρυτικό της καταστατικό σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό και μάλιστα ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με πελάτες του εξωτερικού για την ανάληψη προγραμμάτων παραγωγής με τελικούς αποδέκτες των συστημάτων πελάτες εκτός της ελληνικής επικράτειας. Οικοδομούμε παράλληλα την μακροπρόθεσμη μια στρατηγική της ΕΛΒΟ με γνώμονα και ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες της Ελλάδας και με πελάτες του εξωτερικού. Η στρατηγική αυτή βασίζεται ασφαλώς και σε σχέσεις που ήδη υπάρχουν με κατασκευαστές στρατιωτικών οχημάτων σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν την τεχνολογία της Plasan.

Πολλοί πιστεύουν ότι αποκτώντας την ελληνική ΕΛΒΟ αποκτήσατε ένα «εταιρικό διαβατήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» για την εταιρεία σας η οποία έτσι αποκτά ποιο ανταγωνιστική πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα θέλατε να σχολιάσετε;

Η Plasan από το 2006 είναι βασικός μέτοχος θυγατρικής της εταιρίας στην Γαλλία. Επομένως τα περί απόκτησης της ΕΛΒΟ δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την απόκτηση της ελληνικής ΕΛΒΟ για εξασφάλιση πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τούτο διότι όπως σας είπα αυτό ήδη υπάρχει. Η επένδυσή μας στην Ελλάδα αποτελεί ξεκάθαρη στρατηγική επιλογή της Plasan τόσο λόγω της γεωπολιτικής θέσης και των προοπτικών της αγοράς της χώρας όσο και λόγω των περιφερειακών συνεργασιών που δύνανται να αναπτυχθούν.

Ποιο είναι σύμφωνα με την εκτίμησή σας το κλίμα στο Ισραήλ όσον αφορά στις επενδύσεις στην Ελλάδα μεταξύ των επιχειρηματιών της χώρας;

Η θετική και επιτυχής διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση εξέπεμψε και συνεχίζει να εκπέμπει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο του Ισραήλ αλλά και τους πολίτες του. Να προσθέσουμε μάλιστα πως η επένδυση της Plasan στην Ελλάδα εκτιμούμε πως δυναμώνει το μήνυμα αυτό στην ισραηλινή αγορά.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News