Business & Finance Κυριακή 14/03/2021, 09:38
BUSINESS & FINANCE

Λιανεμπόριο: Πώς θα γίνει η έξοδος από το lockdown

Λιανεμπόριο: Πώς θα γίνει η έξοδος από το lockdown

Ακόμη 725 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 325 εκατ. αφορούν το λιανεμπόριο, έρχονται να προστεθούν στον ήδη «βαρύ» λογαριασμό των απωλειών του lockdown, μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής για παράταση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Καθώς οι ζημιές για την οικονομία και τις επιχειρήσεις συσσωρεύονται, η κυβέρνηση διατηρεί ζωντανό το βασικό σενάριο για την σταδιακή επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας, με την ημερομηνία εκκίνησης ωστόσο να παραμένει άγνωστη, δεδομένης της βεβαρημένης επιδημιολογικής εικόνας.

Σε δηλώσεις της χθες στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη εξέφρασε την ελπίδα ότι η αγορά θα μπορέσει να επαναλειτουργήσει νωρίτερα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η ημερομηνία θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Όλες οι εισηγήσεις της Επιτροπής και οι αποφάσεις που παίρνει κατόπιν η κυβέρνηση, εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό  επίπεδο. Δυστυχώς, είμαστε υπό αυτή την αίρεση της πρωτοφανούς κρίσης» ανέφερε συγκεκριμένα, προειδοποιώντας πως «έχουμε, τουλάχιστον, δέκα μέρες με δύο εβδομάδες δύσκολες μπροστά μας».

Η κ. Πελώνη επανέλαβε ότι προτεραιότητα παραμένει το άνοιγμα του λιανεμπορίου όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Θα είναι το πρώτο που θα επαναλειτουργήσει» είπε, προσθέτοντας πως το λιανικό εμπόριο «λειτούργησε υποδειγματικά, με κανόνες και από τους πελάτες και βέβαια από τις επιχειρήσεις» και «είναι μία ασφαλής εκτόνωση και για ψυχολογικούς και για οικονομικούς λόγους».

Κι ενώ ο χρονικός ορίζοντας για το πότε θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα παραμένει θολός, πιο ξεκάθαρο είναι το τοπίο για το πώς θα λειτουργήσει η αγορά όταν η επιτροπή και η κυβέρνηση δώσουν το «πράσινο φως».

Όπως έχει γράψει το moneyreview.gr το άνοιγμα του λιανεμπορίου, θα είναι καθολικό, υπό την έννοια ότι δεν θα εφαρμοστούν τα υβριδικά μοντέλα του click away και του click in shop, αλλά θα ανοίξουν κανονικά τα φυσικά καταστήματα για να υποδεχθούν τους πελάτες. Επίσης προκρίνεται η οριζόντια επαναλειτουργία και όχι η σταδιακή, όπως συνέβη πέρυσι τον Μάιο, οπότε άνοιξαν πρώτα συγκεκριμένες κατηγορίες εμπορικών καταστημάτων με τελευταία τα εμπορικά κέντρα.

Καθοριστικό ρόλο στο σχέδιο για την επανεκκίνηση θα έχει και ο νέος αριθμός 13032 στον οποίο οι πολίτες θα στέλνουν SMS για να πηγαίνουν για τις αγορές τους. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθήσαμε να βρούμε τεχνικές λύσεις που θα μπορούν να διευκολύνουν το λιανεμπόριο και τους καταναλωτές, όταν το επιτρέψουν οι επιδημιολόγοι» δήλωσε χθες στο Mega ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς. «Δεν ξέρω αν θα υπάρχει περιορισμός τριών ωρών. Αλλά θα υπάρχει οριζόντιος περιορισμός στην αποστολή μηνύματος, θα επιτρέπεται ένα μήνυμα την ημέρα. Στη δεύτερη προσπάθεια θα είναι αρνητική η απάντηση» διευκρίνισε ο ίδιος. Πρόσθεσε ακόμη πως δεν υπάρχει σκέψη για περιορισμό στους υπόλοιπους κωδικούς.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News