Business & Finance Σάββατο 13/03/2021, 14:35
BUSINESS & FINANCE

Βήματα για την στρατηγική ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

Βήματα για την στρατηγική ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού

Ειδική ομάδα εργασίας για την υποβολή στοχευμένων προτάσεων με αντικείμενο την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής για τον ορεινό τουρισμό στη χώρα πρόκειται να συγκροτηθεί το υπουργείο Τουρισμού. Στόχος είναι η προσέλκυση τουριστικού ενδιαφέροντος όλο τον χρόνο με όρους βιωσιμότητας και σεβασμού προς το περιβάλλον.

Η τουριστική ανάπτυξη της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους προορισμούς, βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης που είχαν ξενοδόχοι με συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη. Η κ. Ζαχαράκη διαβεβαίωσε πως θα αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο προκειμένου το συγκριτικό πλεονέκτημα της ορεινής ηπειρωτικής χώρας να θωρακισθεί και αναδειχθεί ακόμη περισσότερο με υποδομές σύγχρονες και ασφαλείς.

Η υφυπουργός παρατήρησε πως παρότι, βρισκόμαστε σε μία κατά κύριο λόγο ορεινή χώρα, την 3η κατά σειρά στην Ευρώπη, προικισμένη με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος αλλά και πλούσια λαογραφία, το ελληνικό βουνό και οι δυνατότητές του παραμένουν, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες. Επισήμανε παράλληλα πως σύσσωμη η κυβέρνηση επενδύει πλέον στην στρατηγική ανάπτυξη και προώθηση του ορεινού τουρισμού ως παράγοντα για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας και την επαναφορά όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου σε αναπτυξιακή τροχιά.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα ασχολείται με τη φιλοξενία στην ορεινή – ηπειρωτική Ελλάδα, περιοχές όπου, όπως σημείωσε, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο μικρές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

«Το τουριστικό μας προϊόν ‘ζει και αναπνέει’ σε τοπία απαράμιλλου φυσικού κάλλους, ‘ασφυκτιά’ όμως εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και είναι καιρός να αποκτήσει την προστιθέμενη αξία που δικαιούται, προσελκύοντας τουρίστες όλο το χρόνο. Ελπίζουμε ότι με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, την κατάλληλη τουριστική εκπαίδευση και την καλή συνεργασία που έχουμε ξεκινήσει με την κ. Ζαχαράκη, να καταφέρουμε να δώσουμε πνοή στην ‘άλλη Ελλάδα’ και να επιμηκύνουμε την τουριστική μας περίοδο προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης» πρόσθεσε.  

Τα μέλη του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδροι τοπικών Ενώσεων κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το μέλλον των περιοχών αυτών, με στόχο να συμβάλουν με την εμπειρία τους στη διαμόρφωση του κατάλληλου, λειτουργικού και ελκυστικού προφίλ της ορεινής – ηπειρωτικής Ελλάδας, δώδεκα μήνες το χρόνο, με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις outdoor activities. Οι εκπρόσωποι της ορεινής – ηπειρωτικής ξενοδοχειακής κοινότητας αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στο διαχρονικό αίτημα για επαναφορά του θεσμού της Λευκής Εκπαιδευτικής Εβδομάδας, με στόχο να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να συνδεθεί η νέα γενιά με τις ειδικές μορφές τουρισμού. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News