Business & Finance Τετάρτη 10/03/2021, 09:34
BUSINESS & FINANCE

Bloomberg: Μόνο Ελλάδα μπορούν να πάνε φέτος οι Αμερικανοί

Bloomberg: Μόνο Ελλάδα μπορούν να πάνε φέτος οι Αμερικανοί

Τον Ιανουάριο, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού ξεκινούσε στις ΗΠΑ, άνοιξε ένα «παράθυρο» για την τουριστική βιομηχανία: Οι τηλεφωνικές γραμμές των ταξιδιωτικών γραφείων «άναψαν» από Αμερικανούς που ρωτούσαν για τις διακοπές τους και η πλειοψηφία από αυτούς ενδιαφερόταν για την Ευρώπη, και ειδικά για τη Μεσόγειο. Όμως έως τα τέλη του μήνα, το «παράθυρο» είχε κλείσει, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε τη Γαλλία να κλείσει τα σύνορα, με τη Γερμανία να ακολουθεί με την επέκταση του lockdown και την Ιταλία να συσφίγγει τα μέτρα.

Όμως, όπως γράφει το Bloomberg, πολλοί Αμερικανοί  είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν με τα σχέδιά τους: Στη χειρότερη περίπτωση θα αναγκαστούν να τα αναβάλλουν, αλλά στην καλύτερη, θα είναι οι πρώτοι που θα φτάσουν στην Ευρώπη μόλις ανοίξουν τα σύνορα.  

«Οι άνθρωποι απλά πετάνε βελάκια στο χάρτη», λέει ο Πολ Ταμπρόφσκι, ιδρυτής του online luxury ταξιδιωτικού γραφείου Skylark, στην προσπάθειά τους να βρουν προορισμούς. Αγαπημένες επιλογές όπως το Ποζιτάνο, το Σεν Τροπέ ή ακόμα και η Μαγιόρκα φαίνεται ότι είναι εκτός σχεδιασμού, αφού η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία κάνουν μία πιο συντηρητική προσέγγιση στο θέμα του ανοίγματος των συνόρων, γράφει το Bloomberg. Από τις τρεις χώρες, η πιο αισιόδοξη είναι η Ισπανία, με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να ελπίζει ότι  οι πρώτοι ταξιδιώτες από την Ευρώπη θα μπορέσουν να φτάσουν στις 21 Ιουνίου, με άλλες χώρες να στέλνουν τουρίστες κατόπιν διμερών συμφωνιών, από τον Ιούλιο και μετά.

Ο Τζακ Έζον του Embark Beyond θεωρεί ότι η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία θα είναι κλειστές φέτος για τους Αμερικανούς τουρίστες.  Για αυτό και ενθαρρύνει τους πελάτες του να κλείσουν διακοπές σε βίλες και resorts σε όλη την Ελλάδα και στο Μπόντρουμ της Τουρκίας.

Υποσχόμενη θεωρείται επίσης η Κύπρος, ενώ και η Πορτογαλία ενδεχομένως να κινηθεί αναλόγως.

«Η Emirates αρχίζει ξανά τις πτήσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα την 1η Ιουνίου και θέλουμε οι πελάτες μας  να είναι οι πρώτοι που θα πάρουν θέσεις, όταν συνειδητοποιήσουν ότι τίποτα άλλο δεν θα είναι ανοικτό. Εάν αυτό είναι το μοναδικό μέρος όπου θα μπορεί να πάει ο κόσμος, θα γίνει χαμός», τονίζει ο Έζον.

Όπως εξηγεί ο Ταμπρόφσκι της Skylark, η Ελλάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα φέτος, καθώς έχει πολλά ξενοδοχεία με εξωτερικούς χώρους και επίσης χειρίστηκε καλά το άνοιγμα του τουρισμού πέρυσι. Ο ίδιος θεωρεί ότι το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς (από τα μέσα Μαΐου, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης) θα πιέσει και άλλες χώρες να ακολουθήσουν, όμως δεν πιστεύει ότι οι Αμερικανοί θα μπορέσουν να ταξιδέψουν ελεύθερα στην Ευρώπη πριν τον Αύγουστο.

Για να διαχειριστεί αυτή την αβεβαιότητα, ο Έζον συμβουλεύει τους πελάτες του να κάνουν παράλληλα σχέδια, με δικαιώματα επιστροφής χρημάτων: Να κλείσουν «τις σίγουρες διακοπές» (ΗΠΑ, Ελλάδα ή Τουρκία) και ένα δεύτερο πακέτο για Ιταλία ή Γαλλία και να αποφασίσουν τι θα κάνουν όταν ξεκαθαρίσει το τοπίο με το άνοιγμα των συνόρων.

Όμως, για όσους θέλουν να ταξιδέψουν, η ώρα να κλείσουν είναι τώρα. Οι κρατήσεις του 2020 που μεταφέρθηκαν στο 2021, σε συνδυασμό με τα νέα πακέτα, σημαίνει ότι η ζήτηση είναι ήδη τόσο ισχυρή, που σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζει ακόμα και την καλοκαιρινή σεζόν του 2022.

Σε κάθε περίπτωση, η φετινή σεζόν αναμένεται να επεκταθεί σημαντικά, με τον ξενοδόχο της Σαντορίνης Ντάνιελ Κέρζνερ να λέει ότι θα μπορούσε να «τρέξει» ακόμα και για όλο το χρόνο.

«Η έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson θα είναι game-changer για όλους. Σε έξι εβδομάδες, όλο αυτό το πράγμα θα έχει τελειώσει. Ο κόσμος θα περάσει στην τέταρτη ταχύτητα και πολύ γρήγορα», προβλέπει ο Ταμπρόφσκι, εκτιμώντας ότι όλο και περισσότεροι θα ψάχνουν για τα λεγόμενα «vaxications».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News