Business & Finance Δευτέρα 2/11/2020, 12:20
BUSINESS & FINANCE

Πετρέλαιο: Σε κατήφορο οι τιμές

Καθώς οι ειδικοί υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ζήτηση ενέργειας, με το βλέμμα στα lockdown, οι τιμές του πετρελαίου έχουν παγιδευθεί σε έναν κατήφορο. Σήμερα κάνουν νέα βουτιά και οι αναλυτές προειδοποιούν πως τα χειρότερα μάλλον έπονται. 

Η τιμή του μπρεντ κατέγραψε το πρωί πτώση έως και 5,8% και λίγο μετά τις 12:00 ώρα Ελλάδος υποχωρεί 4,% στα 36,45 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού (WTI) υποχωρεί 4,4% στα 34,21 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα σημειώσει πτώση έως και 6%. Τις απώλειες περιόρισαν έως έναν βαθμό τα θετικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα σε Κίνα και Ιαπωνία. 

Οι μεγάλοι traders της αγοράς αναμένουν νέο πλήγμα στη ζήτηση- ειδικά από την Ευρώπη- αν και οι εκτιμήσεις τους για το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό διαφέρουν. Η Vitol υπολογίζει την παγκόσμια ζήτηση τον χειμώνα στα 96 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Trafigura προβλέπει ότι θα υποχωρήσει κάτω από τα 92 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Ένα από τα προβλήματα της αγοράς είναι και το γεγονός ότι Λιβύη, Ιράκ και άλλα μέλη του OPEC αυξάνουν την προσφορά τους, αντισταθμίζοντας έτσι τις μειώσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Η παραγωγή των μελών του OPEC αυξήθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News