Business & Finance Πέμπτη 29/10/2020, 10:34
BUSINESS & FINANCE

Πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ στα νέα lockdown

Πώς θα απαντήσει η ΕΚΤ στα νέα lockdown

Καθώς οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, προσπαθούν με νέα lockdown να ανακόψουν την επέλαση του νέου κορωνοϊού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλείται να αναθεωρήσει ενδεχομένως τις εκτιμήσεις της για την πορεία της ανάκαμψης, αλλά και να υλοποίηση το «στήριξη χωρίς όρια», που έχει υποσχεθεί. Σήμερα το διοικητικό συμβούλιο συνεδριάζει με νέα, άκρως δυσμενή δεδομένα, γεγονός που το αναγκάζει να βάλει στο τραπέζι νέα εργαλεία. Εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα βιαστεί να ανακοινώσει οριστικές αποφάσεις- κάτι που πιθανότατα θα γίνει τον Δεκέμβριο. 

Η ΕΚΤ ήδη έχει επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, PEPP, στα 1,35 τρισ. ευρώ, ενώ διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο μηδέν και το καταθετικό επιτόκιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,5%. Ακόμη και αυτά ωστόσο αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση και ο κίνδυνος της διπλής «βουτιάς». 

Αναλυτές που συμμετείχαν σε πρόσφατες έρευνες των Reuters και Bloomberg προβλέπουν ότι μέσα στον επόμενο μήνα η ΕΚΤ θα επεκτείνει περαιτέρω το PEPP κατά 400 ή 500 δισ. ευρώ έως και τα 1,85 τρισ. ευρώ. Αυτό που θα ήθελαν σήμερα οι αγορές είναι να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι προτίθεται να το κάνει, αν όχι να επισπεύσει την απόφασή της υπό την πίεση της σοκαριστικής αύξησης των κρουσμάτων ανά την ένωση και τα νέα light ή καθολικά lockdown. 

Η απόφαση της ΕΚΤ θα ανακοινωθεί στις 14:45 ώρα Ελλάδος, ενώ θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ στις 15:30. Σίγουρα τα όσα θα επισημάνει η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, ο βαθμός ανησυχίας, αλλά και αποφασιστικότητας, που θα διαφανεί μέσα από τις δηλώσεις της, θα καθορίσουν το κλίμα στις αγορές. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και πριν την ανακοίνωση των νέων lockdown η κ. Λαγκάρντ είχε αρνητικά να δεδομένα να ζυγίσει.

Η Ισπανία, τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, πιθανόν έχει ήδη επιστρέψει σε ύφεση, ενώ και στη Γερμανία η ανάκαμψη έχει χάσει την ορμή της. Πολλοί οικονομολόγοι προειδοποιούσαν πως εάν το δεύτερο κύμα της πανδημίας συνοδευθεί από νέα ρεκόρ κρουσμάτων, θα έρθουν αποφάσεις που θα παγώνουν εκ νέου ολόκληρους κλάδους της οικονομίας επαναφέροντας τον εφιάλτη της ύφεσης, μετά την δυναμική ανάκαμψη του τρίτου τριμήνου. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News