Business & Finance Πέμπτη 4/07/2024, 12:00
BUSINESS & FINANCE

Βρετανικές εκλογές: Σφραγίδα σταθερότητας για τις αγορές ο Starmer

Βρετανικές εκλογές: Σφραγίδα σταθερότητας για τις αγορές ο Starmer

Πριν από οκτώ χρόνια, η Βρετανία άρχισε να βιώνει τον αντίκτυπο της σοκαριστικής απόφασής της να αποχωρήσει από την Ε.Ε. Η επακόλουθη πολιτική αναστάτωση και οικονομική αβεβαιότητα εκτίναξαν το premium κινδύνου που ζητούσαν οι επενδυτές για να τοποθετηθούν σε βρετανικά ομόλογα.

Σήμερα, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, οι ψηφοφόροι θα αντικαταστήσουν τους Συντηρητικούς, οι οποίοι κυβερνούν κατά την περίοδο των πρόσφατων αναταραχών, με μία κεντρώα κυβέρνηση Εργατικών. Όσο η Γαλλία και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για εκλογικές αναμετρήσεις με άκρως αβέβαιο αποτέλεσμα, η Βρετανία έχει αρχίσει να αναδύεται σαν ασφαλές καταφύγιο σταθερότητας.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, σε περίπτωση σαρωτικής νίκης του Keir Starmer, τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία είναι πιθανό να ανακτήσουν τη «σφραγίδα» της σταθερότητας, με αποτέλεσμα την τόνωση της στερλίνας, των μετοχών και γενικά του επενδυτικού κλίματος στη χώρα. Οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κλιμακούμενη πολιτική αστάθεια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αλλά και φέρνοντας την τρέχουσα κατάσταση σε σύγκριση με το χάος που είχε προκαλέσει στις αγορές ο «μίνι προϋπολογισμός» της Liz Truss.

Βρετανικές εκλογές: Σφραγίδα σταθερότητας για τις αγορές ο Starmer-1
Ο Keir Starmer (φωτ. Reuters)

Ο Nuwan Goonetilleke, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Phoenix Group, δήλωσε ότι τα βρετανικά assets προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και επενδύσεις, εν αναμονή σαρωτικής νίκης των Εργατικών. «Η Βρετανία θεωρείται πια όχι μόνο ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά το ασφαλέστερο καταφύγιο, ιδίως στην Ευρώπη», τόνισε.

Στις παγκόσμιες αγορές νομισμάτων, η βρετανική λίρα έχει κάνει ράλι από τις αρχές Ιουνίου, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προκήρυξε αιφνιδιαστικά εκλογές, ανοίγοντας έτσι το παράθυρο για νίκη της ακροδεξιάς και για έλλειψη αυτοδυναμίας σε μία από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ε.Ε. «Δεδομένων των πολιτικών σεισμών που συμβαίνουν στην Ευρώπη, η προοπτική ενός σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος μπορεί να μετατρέψει τη βρετανική οικονομία σε καταφύγιο για πολλά χρόνια ακόμα», δήλωσε o Joshua Mahony, επικεφαλής αναλυτής αγορών στην Scope.

Ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων παρέμειναν σταθερές, τα γαλλικά ομόλογα εκτινάχθηκαν. Σύμφωνα με επενδυτές, η αβεβαιότητα σχετικά με το πόρισμα των αμερικανικών εκλογών τον Νοέμβριο έχουν επίσης ενισχύσει τα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία.

Σημειώνεται ότι η νίκη των Εργατικών φαίνεται προδιαγεγραμμένη στις αγορές, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δίνουν διαφορά 20 μονάδων και πιθανώς τη χειρότερη ήττα των Συντηρητικών από τουλάχιστον το 1906. Ο Starmer έχει μετατοπίσει το κόμμα προς το κέντρο σε ό,τι αφορά την οικονομία, ενώ έχει δημιουργήσει δεσμούς με μεγάλες επιχειρήσεις, πυροδοτώντας μάλιστα επικρίσεις από την αριστερά ότι οι στόχοι και τα συμφέροντά του δεν διαφέρουν από τους Tories. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Guardian

Διαβάστε επίσης:

Eurasia Group: Τι θα φέρουν οι Εργατικοί στη Βρετανία – Το reset στις σχέσεις με την Ευρώπη

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Πανικός για τους πλούσιους της Βρετανίας – Πώς κερδίζει η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News