Business & Finance Τετάρτη 5/06/2024, 12:13
BUSINESS & FINANCE

Πύργος Πειραιά: Εγκαίνια για τον πρώτο πράσινο ψηφιακό ουρανοξύστη της Ελλάδας

Πύργος Πειραιά: Εγκαίνια για τον πρώτο πράσινο ψηφιακό ουρανοξύστη της Ελλάδας

Ο πρώτος πράσινος ψηφιακός ουρανοξύστης της Ελλάδας, ο Πύργος του Πειραιά, που υψώνεται στα 88 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, εγκαινιάστηκε αργά χθες Τρίτη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από σχεδόν 50 χρόνια αναμονής και 4 χρόνια εργασιών.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης «η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση».

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης κατά την ομιλία του, έκανε λόγο για μια ‘ιστορική μέρα’ για τη πόλη του Πειραιά. «Με χαρά, συγκίνηση και πάνω από όλα περηφάνια, εγκαινιάζουμε τον Πύργο του Πειραιά. Τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια, μισό αιώνα, τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που κατασκευάστηκε αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιηθεί. Το κτίριο αυτό, το δεύτερο υψηλότερο στη χώρα, ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά, παρέμεινε επί δεκαετίες αναξιοποίητο. …Σήμερα όμως ο Πύργος είναι εδώ και ακτινοβολεί σε όλο το λιμάνι. Είναι ένα μοντέρνο κτίριο, πρότυπο βιοκλιματικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Είναι ο πρώτος πράσινος ουρανοξύστης της Ελλάδας και όσο και εάν φαίνεται περίεργο, είναι στον Πειραιά. Η λαμπερή του πρόσοψη, στην οποία αντανακλάται ο ουρανός και η θάλασσα του Πειραιά φωτίζει όχι μόνο την πόλη, αλλά νομίζω και τις καρδιές των πολιτών. Η αξιοποίηση του Πύργου είναι πραγματικά ένα από τα επιτεύγματα για τα οποία είναι περήφανος, όχι μόνο εγώ αλλά και η δημοτική μας ομάδα. Αποδείξαμε ως δημοτική αρχή πως τα αδύνατα γίνονται δυνατά. Με σχέδιο, επιμονή αλλά κυρίως σκληρή δουλειά δημιουργήσαμε ένα ξεχωριστό τοπόσημο μοναδικής αισθητικής.»

Ο κ. Μώραλης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έτος 2019 όταν όπως χαρακτηριστικά είπε «έπειτα από τρία χρόνια σοβαρής μελέτης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση του Πύργου με διεθνή διαγωνισμό. Η κατεύθυνση ήταν σαφής. Να γίνει ο Πύργος του Πειραιά σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Πειραιά αλλά για την Αττική ευρύτερα. Ο Πύργος ζωντάνεψε. Ο Πειραιάς ψήλωσε. Το εμβληματικό αυτό έργο, πέρα από το οικονομικό όφελος που λαμβάνει ο Δήμος, με την αξιοποίηση του, συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Νέες επενδύσεις βρίσκονται στα σκαριά στον Πειραιά. Στον κατασκευαστικό τομέα, στον τομέα των ξενοδοχείων, στον τουριστικό τομέα. Ο Πύργος συμβολίζει για εμάς την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη και την πρόοδο που έχει κάνει ο Πειραιάς τα τελευταία 10 χρόνια.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στην άμεση ανάγκη της πόλης για υπογειοποίηση των γραμμών του ΗΣΑΠ, ενώ στη συνέχεια υπήρξε απάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το συγκεκριμένο έργο η κυβέρνηση το βλέπει πολύ θετικά και ήδη δρομολογούνται διαδικασίες για την εξεύρεση χρηματοδότησης, ώστε να γίνει άμεσα πράξη.

Υπενθυμίζεται πως η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 1972 όμως το δεύτερο κτίριο της Ελλάδας για 47 χρόνια έμεινε ημιτελές. Ένας κοιμισμένος γίγαντας όπως τον έλεγαν οι κάτοικοι της περιοχής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος ανέφερε: «Το έργο και το εγχείρημα που βλέπετε δεν ήταν ένας περίπατος στο δάσος, ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα. Ο Πύργος είναι στην πράξη το πιο πράσινο, το πιο φιλικό και το πιο μοντέρνο κτίριο.»

Η βραδιά έκλεισε με ένα φαντασμαγορικό σόου από δεκάδες drones, φωτίζοντας με χρώματα τον ουρανό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News