BUSINESS & FINANCE

Τουρισμός: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το «κανόνι» της FTI Group

Τουρισμός: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα το «κανόνι» της FTI Group

Tο τρίτο μεγαλύτερο τουριστικό γραφείο της Γερμανίας, η FTI Group, κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση για να ενταχθεί στις πρόνοιες του γερμανικού πτωχευτικού δικαίου. Η εξέλιξη έρχεται σε μία κρίσιμη για τον ελληνικό τουρισμό περίοδο καθώς ξεκινά η κυρίως καλοκαιρινή σεζόν.

Η FTI Group είναι ένας απ’ τους tour operators που φέρνει εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανούς και όχι μόνο ταξιδιώτες στην Ελλάδα και κυρίως στην Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, τα πακέτα διακοπών που εκτελέστηκαν κατά την περσινή περίοδο εξοφλήθηκαν τους προηγούμενους μήνες, τουλάχιστον στο μεγαλύτερό τους μέρος, ενώ πληρώθηκαν και οι προκαταβολές του Μαΐου, μετά και την είσοδο του επενδυτικού κεφαλαίου Centares στην FTI Group, που επιχειρεί ακόμα να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που του προκάλεσε η κρίση του κορωνοϊού.

«Τα σημάδια ήταν εμφανή το τελευταίο δίμηνο σε όσους συνεργάζονται με την FTI Group και ευτυχώς εκδηλώθηκαν ήδη από τον Μάιο, δίνοντας την ευκαιρία στους ξενοδόχους να παλέψουν τώρα μόνοι τους με άλλα τουριστικά γραφεία ή και με απευθείας πωλήσεις και με διαδικτυακές πλατφόρμες για να καλύψουν τα κενά που θα αφήσει η FTI» εξηγεί στην Καθημερινή ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.

Αλλες πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως η ισχυρή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει τα κενά αν και σε κάθε περίπτωση «πρόκειται για μία αιφνίδια και δύσκολη άσκηση». Μεσοπρόθεσμα ωστόσο, αν δεν επανέλθει μέσα από διαδικασία εξυγίανσης η FTI, εκτιμάται ότι η διαπραγματευτική ισχύς των Ελλήνων ξενοδόχων απέναντι στους εναπομείναντες παίκτες όπως η TUI και η DER Touristik, περιορίζεται. Τα συγκεκριμένα δύο τουριστικά γραφεία αναμένεται να είναι και αυτά που θα κερδίσουν τα μερίδια που θα αφήσει ελεύθερα η FTI.

Η FTI εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πελάτες της τη Δευτέρα, η οποία αναφέρει: «Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει, θα ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί». Οι εκδρομές που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, πιθανότατα δεν θα μπορούν πλέον να πραγματοποιηθούν. Επίσης γνωστοποιήθηκε πως γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ έχει ανοίξει και μία τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης των πελατών. Το γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης –που ιδρύθηκε το 2019 στον απόηχο της χρεοκοπίας της Thomas Cook– θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν.

Η υποβολή, χθες, της αίτησης για ένταξη στην πρόνοια του γερμανικού πτωχευτικού δικαίου έρχεται έπειτα από μία περίοδο διαπραγματεύσεων κατά την οποία οι Αμερικάνοι επενδυτές και τα στελέχη της FTI επιχείρησαν, ανεπιτυχώς όπως αποδεικνύεται, να έρθουν σε κάποια συμφωνία με τους πιστωτές και κυρίως το γερμανικό Δημόσιο προκειμένου να περιοριστούν οι υποχρεώσεις του τουριστικού γραφείου προς αυτούς. H FTI, προκειμένου να ξεπεράσει τις δυσκολίες των προηγούμενων ετών, είχε λάβει βοήθεια της τάξης των 600 εκατομμυρίων από το γερμανικό κρατικό ταμείο WSF αλλά και δάνειο 280 εκατομμυρίων από την UniCredit για το οποίο εγγυήθηκε το γερμανικό Δημόσιο, τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίου της Βαυαρίας. Το επενδυτικό κεφάλαιο Centares δέχθηκε να εξαγοράσει την εταιρεία χρηματοδοτώντας τη με επιπλέον 125 εκατομμύρια και έκτοτε ενεπλάκη σε διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Παράλληλα, η συμφωνία ξεκίνησε να εξετάζεται, και εξετάζεται ακόμα, από τη γερμανική ανεξάρτητη αρχή για τον ανταγωνισμό. Καθώς οι διαδικασίες αυτές απαιτούν χρόνο και οι απαιτήσεις σε εκκίνηση της εταιρείας λόγω και της έλευσης του καλοκαιριού μεγάλωναν, αποφασίστηκε να αναζητηθεί προστασία από το γερμανικό πτωχευτικό δίκαιο.

Διαβάστε επίσης:

FTI: Χρεοκόπησε ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός πάροχος της Ευρώπης

Τουρισμός: Ενας στους πέντε επιλέγει Ελλάδα

Tourist go home: Πού και πώς οι τουρίστες έγιναν ανεπιθύμητοι

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News