Business & Finance Τετάρτη 22/05/2024, 16:21
BUSINESS & FINANCE

Θ. Κοντογεώργης: Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της περιφερειακής ανάπτυξης

Θ. Κοντογεώργης: Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης της περιφερειακής ανάπτυξης

Ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης και σύγκλισης της περιφερειακής ανάπτυξης διαπιστώνει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Θανάσης Κοντογεώργης, σε ομιλία του σε συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιείται στην Πάτρα.

Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε πως «η κυβέρνηση έχει επαναπροσεγγίσει την περιφερειακή ανάπτυξη με όρους ενδυνάμωσης, βιωσιμότητας και ανταπόκρισης των περιφερειών στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της εποχής μας» και ως εκ τούτου αυτή η προσπάθεια πρέπει να εντατικοποιηθεί. 

«Η κυβέρνηση θεωρεί την αύξηση και βελτίωση της συνεργασίας της με τις περιφέρειες και την εναρμόνιση πολιτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο, ως βασική συνθήκη για την υπέρβαση των εμποδίων και την απελευθέρωση των αναπτυξιακών τους δυνάμεων», πρόσθεσε.

Όπως είπε «θέλουμε να ενισχύσουμε όχι μόνο την ανθεκτικότητά της (περιφερειακής ανάπτυξης) αλλά και το δικό της αναπτυξιακό πρότυπο, στο πλαίσιο μίας συνολικής στρατηγικής», γνωστοποιώντας πως σύντομα, μέσα από μία δημόσια πλατφόρμα, κάθε πολίτης θα έχει πλέον άμεση πρόσβαση στην εξέλιξη των σημαντικότερων έργων σε κάθε περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο της χώρας.

Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει με κάθε εφικτό τρόπο τις περιφέρειες, τις οποίες αντιμετωπίζει ισότιμα, χωρίς κομματικούς δογματισμούς και προκαταλήψεις, όπως κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με τους περιφερειάρχες τον περασμένο Φεβρουάριο».

Περιφερειακά σχέδια

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός παρουσίασε πέρυσι, για πρώτη φορά, ένα αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιφέρεια, μία αναλυτική αποτύπωση των έργων και των δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την κεντρική κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση».
«Σε στενή συνεργασία με τις περιφέρειες διαμορφώσαμε συνολικά 12 περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης -πλην Αττικής αρχικά- τα οποία και επικαιροποιούνται με βάση και τις οικονομικές συνθήκες, αλλά και τους περιορισμούς των χρηματοδοτικών εργαλείων», πρόσθεσε.

Επιπλέον στάθηκε στην επιτάχυνση της υλοποίησης κρίσιμων έργων με την αρωγή του ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας: «Ενδυναμώνουμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου κρίσιμων παρεμβάσεων σε περιφερειακό επίπεδο».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ποια έργα εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News