Business & Finance Τρίτη 21/05/2024, 16:38
BUSINESS & FINANCE

Ποια έργα εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Ποια έργα εντάσσονται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας

Η ένταξη σειράς έργων στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και η ανάθεσή τους στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ήταν το αντικείμενο της 8ης συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας, που διεξήχθη σήμερα Τρίτη υπό την προεδρία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Πρόκειται για τα έργα:

  • Υλοποίηση πλέγματος στοχευμένων παρεμβάσεων για την ενίσχυση κτιριακών και λοιπών υποδομών, του τεχνικού και επιχειρησιακού εξοπλισμού, την ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και την προώθηση εν γένει νέων τεχνολογιών με σκοπό την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Δημόσια Τάξης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το εν λόγω έργο αφορά σε σειρά δράσεων για την προμήθεια εξοπλισμού και μεταφορικών μέσων, την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, την αναβάθμιση – κατασκευή κτιριακών υποδομών, δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς και την προμήθεια ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.), για την εκτύπωση – προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας με δικαιούχο την Ελληνική Αστυνομία.
  • Ανάπτυξη και Λειτουργία Μηχανισμού Συντονισμού, Πλοήγησης και Πολυκαναλικής Εξυπηρέτησης του Υπουργείου Υγείας.
    Το έργο αφορά στη βελτίωση και στην αναβάθμιση της συνολικής πλοήγησης και καθοδήγησης των πολιτών μέσα στο σύστημα Υγείας, στις δομές και τις υπηρεσίες φροντίδας υγείας, στην πολυκαναλική εξυπηρέτησή τους (τηλεφωνικής ή ψηφιακής) και στη μείωση/εξάλειψη εκκρεμουσών υποθέσεων των οποίων η διεκπεραίωση αργεί.
  • Αναβάθμιση και Επέκταση πλατφόρμας e-Καταναλωτής.
    Η βασική επιδίωξη είναι η εφαρμογή e-Καταναλωτής να αποτελέσει ένα χρηστικό εργαλείο στα χέρια του καταναλωτή με πρόσβαση σε διευρυμένα και ακριβή δεδομένα καλαθιού, επιπλέον αλυσίδες, βελτιωμένη αναζήτηση, διαλειτουργικότητα, νέες κατηγορίες όπως υγρά καύσιμα, τιμές λαϊκών αγορών, ηλεκτρισμού, φροντιστηρίων, ασφαλιστικών και τραπεζικών προϊόντων, καθώς και την εποπτεία της ποιότητας δεδομένων με την προσθήκη αναλυτή στην ομάδα εργασίας.
  • Ανάπλαση της έκτασης της ΔΕΘ – HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, μέσω σύμβασης παραχώρησης.
    Το έργο αφορά στην ανάπλαση της ΔΕΘ το οποίο συνιστά έργο μείζονος αναπτυξιακής προοπτικής για τη Θεσσαλονίκη, καθώς θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων αποδίδοντας δημόσιο χώρο πρασίνου καθώς και την ανταγωνιστικότητα της πόλης ως προορισμό για συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Επίσης, εγκρίθηκε η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας από το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν κατά την απόφαση της 2ης Κυβερνητικής Επιτροπής για το έργο «Δράσεις Ωρίμανσης – Οδικός Χάρτης για την αξιοποίηση της έκτασης του αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης».
Ειδικότερα, προς τον σκοπό αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», κρίθηκε απαραίτητος ο σχεδιασμός, η ωρίμανση και η υλοποίηση του έργου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δράσεις όπως η μελέτη των εναλλακτικών λύσεων και η επιλογή βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση του χώρου, η αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η δημιουργία διοικητικής δομής και ο προσδιορισμός του στρατηγικού προσανατολισμού για την αξιοποίηση του χώρου.

Ως δικαιούχος ορίστηκε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο κατά νόμο αρμόδιος για την ανάθεση του έργου φορέας, έκαστος κατά τον λόγο της αρμοδιότητάς του επί της Σύμβασης. Τα στάδια και το ειδικότερο περιεχόμενο της συνεργασίας του Δικαιούχου με το ΤΑΙΠΕΔ προβλέφθηκε ότι θα καθοριστούν σε επόμενη φάση και θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο της μεταξύ τους σύμβασης. Τέλος, προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει στην ωρίμανση του έργου, κρίθηκε  σκόπιμο να διερευνηθούν σε συνεργασία και για λογαριασμό του Δικαιούχου, οι διαθέσιμοι και ενδεχόμενοι χρηματοδοτικοί πόροι για το έργο, συμπεριλαμβανομένων των πόρων του ΕΣΠΑ ή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Κατόπιν εκδόσεως της ανωτέρω απόφασης και προς τους ανωτέρω σκοπούς, αναδείχθηκε η ανάγκη εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν οι δράσεις που ορίστηκαν και να επιτευχθεί ο στόχος της βέλτιστης αξιοποίησης του χώρου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Επικρατείας Χρήστος – Γεώργιος  Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς,  ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Παππάς, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, ως μέλη. 
Προσκλήθηκαν και συμμετείχαν επίσης: Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Συντονίστρια της Εκτελεστικής Επιτροπής, Γενική Γραμματέας Συντονισμού της Προεδρίας της Κυβέρνησης, Εύη Δραμαλιώτη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος και Επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News