Business & Finance Δευτέρα 20/05/2024, 07:56
BUSINESS & FINANCE

Προϋπολογισμός: Υπερέσοδα 600 εκατ. ευρώ, αλλά έχουμε δαπανήσει ήδη 1 δισ. ευρώ

Προϋπολογισμός: Υπερέσοδα 600 εκατ. ευρώ, αλλά έχουμε δαπανήσει ήδη 1 δισ. ευρώ

Η συνεχής υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού, την οποία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία για την εκτέλεσή του το α΄ τετράμηνο φέτος, έχει ήδη «φαγωθεί» και με το παραπάνω, εξαιτίας πρόσθετων δαπανών που προέκυψαν, προειδοποιούν αρμόδιες πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, αυτή τη στιγμή με βάση τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου – Απριλίου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, όχι μόνο δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοσιονομικό χώρο, αλλά αναζητούνται πρόσθετα έσοδα 400 εκατ. ευρώ τους επόμενους μήνες για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ.

Τι συνέβη: μια σειρά από δαπάνες, οι οποίες δεν είχαν υπολογιστεί, προστέθηκε στον προϋπολογισμό στην πορεία των μηνών που προηγήθηκαν. H αύξηση του επιδόματος παιδιού, 90 εκατ. ευρώ για το 2024, η αύξηση των αποζημιώσεων των νοσοκομειακών γιατρών, 45 εκατ. ευρώ και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, 82 εκατ. ευρώ, ήταν τα πρώτα. Ο προϋπολογισμός του Προγράμματος ∆ημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να απαιτήσει επιπλέον χρηματοδότηση 360 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για να καλυφθούν οι πληρωμές επενδυτικών έργων στη Θεσσαλία, μετά τον «Daniel». Τέλος, οι συντάξεις εκτιμάται ότι θα έχουν πρόσθετο κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα απονεμηθούν περίπου 30.000 περισσότερες συντάξεις από τις αναμενόμενες, με τη βοήθεια και του νόμου που επιτρέπει στους εργαζόμενους συνταξιούχους να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους. Συνολικά, τα παραπάνω μεταφράζονται σε μια πρόσθετη δαπάνη σε σχέση με τον προϋπολογισμό, της τάξης του 1 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο προϋπολογισμός υπεραποδίδει μεν, αλλά όχι αρκετά ακόμη για να καλύψει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την πηγή του ΓΛΚ, τα «καθαρά υπερέσοδα» του α΄ τετραμήνου, αν αφαιρεθούν όσα αντιστοιχούν δημοσιονομικά στο προηγούμενο έτος, καθώς και όσα έχουν πρόωρα (σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού) εισπραχθεί, ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ. ∆εν είναι λίγα, αλλά χρειάζονται άλλα 400 εκατ. ευρώ, μόνο και μόνο για να καλυφθούν οι εκτιμώμενες πρόσθετες δαπάνες του 1 δισ. ευρώ. Κι ακόμη βρισκόμαστε στην αρχή του χρόνου και πολλά μπορούν να συμβούν τους επόμενους μήνες, απαιτώντας έκτακτες δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα, τα έσοδα από φόρους το α΄ τετράμηνο έφτασαν τα 20,368 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,2 δισ., ή 12,1% έναντι του στόχου που είχε περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2024. Ομως, από το ποσό αυτό τα 940 εκατ. ευρώ αφορούν την είσπραξη από τον Απρίλιο της 1ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον Μάιο. Επίσης, 647 εκατ. ευρώ αφορά την είσπραξη φόρων εισοδήματος του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις έως και τον Φεβρουάριο φέτος, αλλά προσμετρώνται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2023. Επομένως, από τα υπερέσοδα των 2,2 δισ. ευρώ, η πραγματική υπέρβαση που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά είναι 600 εκατ. ευρώ.

Αν η υπεραπόδοση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, τα 400 εκατ. ευρώ που «λείπουν» θα εξασφαλισθούν σύντομα, αλλά αυτό μένει να φανεί. Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας δεν θέλουν να δώσουν καμία αφορμή για δημοσιονομικές ανησυχίες, ενόψει και της έκδοσης των συστάσεων της Κομισιόν στις 19 Ιουνίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και κυρίως της ανακοίνωσης της ενδεδειγμένης δημοσιονομικής πορείας για την επόμενη 4ετία, με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, στις 21 Ιουνίου. Οι νέοι στόχοι θα αφορούν το ανώτατο όριο αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι το χρέος θα μειώνεται κατά τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ τον χρόνο, κατά μέσον όρο, στη διάρκεια της 4ετίας.

Η ελληνική πλευρά έχει συντάξει το Πρόγραμμα Σταθερότητας, που υπέβαλε στις 30 Απριλίου, με παραδοχή για αύξηση 2,6% το 2025, όπως είχε προβλεφθεί και για το 2024. Ωστόσο, το Πρόγραμμα Σταθερότητας είναι προσωρινό και οι δεσμευτικοί στόχοι για το νέο 4ετές δημοσιονομικό-διαρθρωτικό πρόγραμμα θα προκύψουν το φθινόπωρο, ύστερα από ένα θερμό καλοκαίρι διαπραγματεύσεων, όπως το ονόμασε ο επίτροπος Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι.

Διαβάστε επίσης: 

Προϋπολογισμός: Στα 3,25 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα του 4μήνου – Οι λόγοι

Προϋπολογισμός: Περιορισμός φοροδιαφυγής και αυξήσεις μισθών φέρνουν αύξηση εσόδων

Υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά χωρίς περιθώρια για δημοσιονομική χαλάρωση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News