Business & Finance Πέμπτη 16/05/2024, 13:35
BUSINESS & FINANCE

Π. Μαρινάκης: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Π. Μαρινάκης: Πρωταγωνίστρια η Ελλάδα στις επενδύσεις και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Στις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας πως «οι προβλέψεις μάλιστα αυτές βρίσκονται πολύ κοντά σε εκείνες του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας όπου ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται σε 2,5% για φέτος και σε 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης για την Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη ενώ βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες της ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.

Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των επενδύσεων που προβλέπει για την Ελλάδα η Κομισιόν και η οποία ανέρχεται σε 6,7% το 2024 και 8,4 % το 2025, την στιγμή που στο μέσο όρο της ευρωζώνης προβλέπεται σχεδόν μηδενική αύξηση των επενδύσεων, 0,1% το 2024 και μόλις 1,6% το 2025.

«Σύμφωνα με την Επιτροπή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση και με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη χώρα, Μάλτα, στον προβλεπόμενο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα σταθερότητας οι εθνικές εκτιμήσεις για την αύξηση των επενδύσεων είναι ακόμα υψηλότερες και ίσες με 9,1% το 2024 και 14,4% το 2025, οι οποίες εκτιμήσεις βασίζονται στην πλήρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών επενδυτικών κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό», τόνισε.

Πρόσθεσε ως σημαντική την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται το 2024 να αυξηθούν με ρυθμό υπερτετραπλάσιο του μέσου όρου της ευρωζώνης (4,2% έναντι 0,9%), ενώ και για το 2025 προβλέπεται μεγαλύτερη αύξηση των ελληνικών εξαγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (4% έναντι 3,1% στην ευρωζώνη).

«Τέλος είναι θετική η πρόβλεψη της Επιτροπής για την ταχύτερη μείωση της ανεργίας σε σχέση με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας. Πιο συγκεκριμένα, για το 2024 η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας στο 10,3% και το 2025 στο 9,7%», υπογραμμίζοντας ότι «η έκθεση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει τις θετικές αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την σταδιακή αλλά σημαντική κάλυψη του επενδυτικού κενού της περασμένης δεκαετίας και τη συνεχή αύξηση στην εξωστρέφεια της οικονομίας μας».

Επανέλαβε ότι «ο στόχος είναι κάθε θετική είδηση, ή πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία να μεταφράζεται σε επιτάχυνση του βασικού μας στόχου που είναι η σύγκλιση της χώρας μας σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Συνεχίζουμε εφαρμόζοντας το οικονομικό μας πρόγραμμα για να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας τον στόχο μας που είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 900 ευρώ και ο μέσος μισθός τα 1.500».

Τιμές τροφίμων

Στη συνέχεια ανέφερε ότι διαπιστώνεται «σταδιακή συγκράτηση των τιμών των προϊόντων στο σύνολο των αλυσίδων των σούπερ μάρκετ για τον Απρίλιο του 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τα οποία βασίζονται σε ανάλυση στο σύνολο των πραγματικών μηνιαίων πωλήσεων, αποτυπώνεται μια πολύ μικρή αύξηση 1,1% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιανουάριο οι αυξήσεις τιμών ήταν στο 3% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, τον Φεβρουάριο 2,7% και τον Μάρτιο μόλις 0,28%, δηλαδή ήταν σχεδόν μηδενικές».

Είπε επίσης ότι «οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών της τάξης του 4,57% καταγράφονται στις βρεφικές και παιδικές τροφές και ακολουθούν, χαρτικά, πάνες, απορρυπαντικά και είδη καθαρισμού, βούτυρα, αυγά, αλλά και γαλακτοκομικά».

Παράλληλα σημείωσε ότι «οι παρεμβάσεις και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της εισαγόμενης ακρίβειας αποδίδουν σταδιακά, σε συνδυασμό με άλλους κρίσιμους παράγοντες, όπως είναι η αποκλιμάκωση των τιμών των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές, η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, προσφορές, εκπτώσεις κλπ. Αντιλαμβανόμαστε ότι η εισαγόμενη ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε νοικοκυριό και εργαζόμαστε σταθερά με παρεμβάσεις στην αγορά και έκτακτα μέτρα προκειμένου να μειώσουμε τις συνέπειες του φαινομένου».

Επισήμανε πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής ένωσης, αφού σωρευτικά έχουμε πληθωρισμό 15,1%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 20,4% και της Ευρωπαϊκής Ένωσης 23,5%. Και στο ζήτημα του πληθωρισμού τροφίμων σωρευτικά, η Ελλάδα έχει 30,3%, ενώ αντίστοιχα ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στο 33,8%. Χρειάζονται συνεχείς παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί αυτό το παγκόσμιο, πολυπαραγοντικό φαινόμενο και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε».

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΘΟ: Τριπλάσια ανάπτυξη για την Ελλάδα βλέπει η Κομισιόν σε σχέση με την Ευρωζώνη

Εαρινές προβλέψεις EE: Σταδιακή ανάκαμψη και πτώση πληθωρισμού – Οι κίνδυνοι

Κομισιόν: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και 2,3% το 2025 για την ελληνική οικονομία

 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι υποβολές των προτάσεων στο πλαίσιο των δύο δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σε περιοχές Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, στο σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και στους Δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης, μέσω του καθεστώτος De Minimis.

Οι εν λόγω δράσεις αφορούν υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με τη συνολική δημόσια χρηματοδότηση να αγγίζει τα 50 εκ. ευρώ. Σε σύνολο, κατατέθηκαν 840 αιτήσεις ενδιαφερόμενων συνολικής δημόσιας δαπάνης 50,588 εκ. ευρώ και προϋπολογισμού συνολικών επενδύσεων περίπου 73 εκ ευρώ, υπερκαλύπτοντας έτσι τον αρχικό στόχο. Στην παρούσα φάση, ξεκινά η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων σε συνεργασία με την Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Το απόγευμα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Πιερία. Στις 18:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Λιτόχωρο και στη συνέχεια την Κατερίνη.

Αύριο, στις 10:00 ο Πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην παρουσίαση τoυ «Ψηφιακού Σχολείου» από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Βέροια, στο ημερήσιο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Ριζωμάτων».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News