Business & Finance Παρασκευή 10/05/2024, 09:38
BUSINESS & FINANCE

Κίνα: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχονται πιέσεις από την επιβράδυνση της ανάπτυξης

Κίνα: Οι ευρωπαϊκές εταιρείες δέχονται πιέσεις από την επιβράδυνση της ανάπτυξης

Υπό πίεση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται ενώ οι απαιτήσεις για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αυξάνονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε σήμερα Παρασκευή το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα. Στη Σαγκάη, τα μέλη των επιχειρήσεων ανέφεραν ακόμη και καθυστερήσεις στην πληρωμή τους. 

Η ανάπτυξη της Κίνας έχει επιβραδυνθεί τα τελευταία χρόνια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων. Η ύφεση στον τομέα των ακινήτων, ο οποίος συνδέεται με τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης, έχει επίσης συμπαρασύρει την οικονομία.

Μόνο το 30% των ερωτηθέντων στην έρευνα του Επιμελητηρίου της ΕΕ δήλωσαν ότι τα περιθώρια κέρδους τους στην Κίνα ήταν υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο, σε ένα χαμηλό οκταετίας.

Πίσω στο 2016, μόλις το 24% των ερωτηθέντων είχαν δηλώσει ότι τα περιθώρια κέρδους τους ήταν καλύτερα στην Κίνα από ό,τι παγκοσμίως, αναφέρει η έκθεση. Αυτό αντανακλούσε την κατάρρευση της κινεζικής χρηματιστηριακής αγοράς το καλοκαίρι του 2015, παράλληλα με την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων εκείνη την εποχή, επισήμανε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της ΕΕ Jens Eskelund.

Η τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου περιλαμβάνει 529 ερωτηθέντες και διεξήχθη από τα μέσα Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Το φετινό ερωτηματολόγιο περιλάμβανε μια νέα ερώτηση σχετικά με το αν τα μέλη αντιμετώπιζαν δυσκολίες στη μεταφορά μερισμάτων πίσω στην έδρα τους. Ενώ πάνω από το 70% δεν ανέφερε κανένα πρόβλημα, το 4% δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να το πράξει και περίπου το ένα τέταρτο δήλωσε ότι αντιμετώπισε κάποιες δυσκολίες ή καθυστερήσεις.

Δεν ήταν σαφές αν αυτό οφειλόταν σε μια νέα ρυθμιστική στάση ή σε τυπικές απαιτήσεις φορολογικού ελέγχου.

Η οικονομία της Κίνας είναι πλέον πολύ μεγαλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και το 2016. Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ έχουν επίσης κλιμακωθεί τα τελευταία χρόνια, με το Πεκίνο να έχει διπλασιάσει την παραγωγή για να ενισχύσει την τεχνολογική αυτάρκεια.

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι αυτό που είναι σημαντικό για τις ξένες εταιρείες δεν είναι απαραίτητα το ποσοστό της ανάπτυξης 5,3%, αλλά η σύνθεσή του. Για παράδειγμα εάν το ΑΕΠ αυξάνεται επειδή γίνονται περισσότερες επενδύσεις σε παραγωγική ικανότητα, αυτό δεν είναι καλό για τις ξένες εταιρείες εν αντιθέσει με ένα ΑΕΠ που αυξάνεται επειδή αυξάνεται η εγχώρια ζήτηση.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας πρόκειται να δημοσιεύσει τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις για τον Απρίλιο την επόμενη Παρασκευή.

Υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα

Η έμφαση της Κίνας στη μεταποίηση, σε συνδυασμό με τη μέτρια εγχώρια ζήτηση, έχει οδηγήσει σε αυξανόμενες παγκόσμιες ανησυχίες ότι η υπερπαραγωγή θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων στην έρευνα του Επιμελητηρίου της ΕΕ δήλωσαν ότι παρατήρησαν πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους, όπως πολιτικοί μηχανικοί και τομείς κατασκευών και αυτοκινητοβιομηχανίας, κατά το τελευταίο έτος και ένα άλλο 10% αναμένει να την παρατηρήσει στο εγγύς μέλλον.

Περισσότερο από το 70% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κλάδο τους είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών.
Επίσης, όπως αναφέρεται, δεν υποφέρουν μόνο οι ευρωπαϊκές εταιρείες στη χώρα αλλά, εξίσου, αν όχι περισσότερο και οι κινεζικές.

Άνοιγμα της αγοράς σε ορισμένους κλάδους

Οι κινεζικές Αρχές έχουν εν τω μεταξύ ενισχύσει τις προσπάθειες για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε πώς η πρόσφατη πολιτική του Πεκίνου για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για αρκετές χώρες της ΕΕ επέτρεψε στα στελέχη την ευελιξία να προγραμματίζουν ταξίδια στην Κίνα μία εβδομάδα νωρίτερα, αντί για δύο έως τρεις μήνες προηγουμένως.

Πρόσθεσε ότι η επέκταση των πολιτικών φοροαπαλλαγής από το Πεκίνο ενθάρρυνε επίσης περισσότερο διεθνές προσωπικό και τις οικογένειές τους να παραμείνουν στην Κίνα.

Οι εταιρείες καλλυντικών, τροφίμων και ποτών έχουν επωφεληθεί από τις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να ανοίξει την αγορά της, με το 39% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι η τοπική αγορά είναι πλήρως ανοικτή στον κλάδο τους.

Η Κίνα έχει περιορίσει τον βαθμό στον οποίο οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να κατέχουν ή να δραστηριοποιούνται σε ορισμένους κλάδους. Το Πεκίνο αφαιρεί κάθε χρόνο ορισμένες κατηγορίες μέσω μιας «μαύρης λίστας».

Ρεκόρ υψηλού σκεπτικισμού

Ωστόσο, το Επιμελητήριο της ΕΕ και άλλες επιχειρηματικές οργανώσεις έχουν δηλώσει ότι η Κίνα μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εφαρμόσει τα 24 μέτρα της για τη βελτίωση του περιβάλλοντος για τις ξένες εταιρείες.

Η τελευταία έρευνα του Επιμελητηρίου διαπίστωσε ότι ένας ιστορικά μεγάλος αριθμός ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται:

  • αριθμός ρεκόρ δήλωσε ότι είναι επιφυλακτικός σχετικά με τις δυνατότητες ανάπτυξής του στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια
  • η πλειονότητα των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανταγωνιστική πίεση θα ενταθεί
  • υψηλό ποσοστό αμφιβάλλει για την κερδοφορία τους στην Κίνα
  • ποσοστό ρεκόρ σχεδιάζει να μειώσει το κόστος φέτος, κυρίως με τη μείωση του προσωπικού και την περικοπή των προϋπολογισμών μάρκετινγκ
  • αριθμός ρεκόρ των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχασε ευκαιρίες στην Κίνα λόγω κανονιστικών εμποδίων, το μέγεθος των οποίων ήταν ίσο με πάνω από το μισό των ετήσιων εσόδων τους
  • χαμηλές προσδοκίες ότι τα ρυθμιστικά εμπόδια θα μειωθούν

«Όταν συγκρίνουμε με τα προηγούμενα έτη, μπορούμε να δούμε ότι πολλές από τις ανησυχίες παραμένουν οι ίδιες όσον αφορά την προβλεψιμότητα, την ορατότητα του ρυθμιστικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο Eskelund. 

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ότι οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι ορισμένες από αυτές τις πιέσεις που έχουμε δει στην τοπική αγορά, είτε πρόκειται για ανταγωνισμό, είτε για χαμηλότερη ζήτηση, αποκτούν ίσως πιο μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε. «Αυτό είναι κάτι που αρχίζει να επηρεάζει τις επενδυτικές αποφάσεις και τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς», υπογράμμισε.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Μέτρα για να προστατεύσει την αμερικανική ΑΙ από Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανακαλούν άδειες για πωλήσεις τσιπ στη Huawei

Κινεζικά προϊόντα Made in Mexico – Η κερκόπορτα για τις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News