Business & Finance Τρίτη 30/04/2024, 20:45
BUSINESS & FINANCE

Ισπανία: Η BBVA προσεγγίζει ξανά την Sabadell για συγχώνευση

Ισπανία: Η BBVA προσεγγίζει ξανά την Sabadell για συγχώνευση

Την Sabadell προσέγγισε η BBVA με σκοπό πιθανή συγχώνευση, στο πλαίσιο συμφωνίας που θα μπορούσε να δημιουργήσει μία ισπανική τράπεζα με ενεργητικό αξίας 1 τρισ.ευρώ και κεφαλαιοποίηση κοντά με αυτή της Santander. 

Oι συζητήσεις για συγχώνευση ανάμεσα στη δεύτερη και την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας λαμβάνουν χώρα περίπου τέσσερα χρόνια αφότου οι προηγούμενες διαπραγματεύσεις είχαν καταρρεύσει. 

Η πιθανή συγχώνευση ακολουθεί μία περίοδο συγκεντρωτισμού στον τραπεζικό κλάδο καθώς οι ισπανικές τράπεζες προσπαθούν να μειώσουν το κόστος και να ενισχύσουν την οικονομία κλίμακας. Η Ισπανία έχει τώρα 10 τράπεζες σε σχέση με τις 55 στην αρχή του 2008. 

Η Sabadell επιβεβαίωσε ότι έλαβε ενδεικτική γραπτή πρόταση από την ΒΒVA και ανακοίνωσε ότι το δ.σ. θα αναλύσει όλες τις πτυχές της πρότασης. 

Για την BBVA, μία συγχώνευση θα ενίσχυε τις εγχώριες δραστηριότητές της και θα μεγάλωνε τις χορηγήσεις δανείων σε μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, στον τομέα που είναι ισχυρή η Sabadell. 

Η Sabadell έχει ανακοινώσει αύξηση κερδών, εν μέσω των υψηλών επιτοκίων στην Ισπανία και η τιμή μετοχής της έχει πενταπλασιαστεί από το 2020, όταν κατέρρευσαν οι συνομιλίες για συγχώνευση. 

H αξία της Sabadell κυμαίνεται αυτή τη στιγμή κοντά στα 10 δισ.ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση της BBVA κυμαίνεται κοντά στα 59,4 δισ.ευρώ, συγκριτικά με την αξία άνω των 72 δισ.ευρώ της Santander.   

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Κάρλος Κουέρπο δήλωσε ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουμε το ανταγωνιστικό περιβάλλον στον χρηματοοικονομικό κλάδο. 

Ωστόσο, η μεγαλύτερη ένωση του τραπεζικού κλάδου, η CCOO εξέφρασε την ανησυχία της για τις θέσεις εργασίας στην Ισπανία, όπου από το 2008 ο αριθμός των εκεί εργαζομένων έχει συρρικνωθεί κατά 40%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News