Business & Finance Κυριακή 28/04/2024, 18:25
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

WEF: Το παγκόσμιο χρέος φτάνει στα επίπεδα των Ναπολεόντειων Πολέμων

WEF: Το παγκόσμιο χρέος φτάνει στα επίπεδα των Ναπολεόντειων Πολέμων

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Μπόργκε Μπρέντε για μια δυσοίωνη προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας.

Μιλώντας την Κυριακή σε ειδική συνάντηση του WEF για «την παγκόσμια συνεργασία, την ανάπτυξη και την ενέργεια» στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, επισήμανε ότι οι παγκόσμιοι δείκτες χρέους πλησιάζουν επίπεδα που τελευταία φορά είχαν παρατηρηθεί δεκαετία του 1820 και υπάρχει κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες.

Τόνισε δε ότι, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα οικονομικά μέτρα, ο κόσμος θα αντιμετωπίσει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης.

Σε δηλώσεις του στο CNBC είπε πως «η παγκόσμια ανάπτυξη για φέτος εκτιμάται στο 3,2 %», προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος επιβράδυνσης όπως αυτή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 σε κάποιες μεγάλες οικονομίες.

Αναγνωρίζοντας πως το παγκόσμιο εμπόριο θα μετακινηθεί σε μία νέα ισορροπία με περισσότερους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών που διατηρούν φιλικές σχέσεις ή απολαμβάνουν γεωγραφική εγγύτητα, ο Μπρέντε επέμεινε πως θα πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία. «Στη συνέχεια, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του παγκόσμιου χρέους. Δεν έχουμε κάτι παρόμοιο από τους Ναπολεόντειους Πολέμους, πλησιάζουμε το 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε χρέος», τόνισε.

Ο ίδιος συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πώς θα μειώσουν το χρέος και να λάβουν τα σωστά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να βρεθούν σε κατάσταση που θα προκαλέσει ύφεση. Κάνοντας λόγο για «επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» προέβλεψε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ

Η προειδοποίησή του συμφωνεί με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σημειώνει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 93% του ΑΕΠ πέρυσι και εξακολουθεί να είναι 9% υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το ΔΝΤ προέβλεψε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πλησιάσει το 100 % του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Υπογραμμίζοντας τα υψηλά επίπεδα χρέους στην Κίνα και τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ θεωρεί ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στην Αμερική ασκεί πίεση στα επιτόκια και στο δολάριο, γεγονός που αλυσιδωτά ανεβάζει το κόστος χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο -επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες αστάθειες.

Μέσα στον Απρίλιο, το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω, στο 3,2%, τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, σχολιάζοντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αποδειχθεί «εκπληκτικά ανθεκτική» παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αλλαγές στη νομισματική πολιτική. 

Ο Μπρέντε δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η γεωπολιτική ύφεση «με την οποία βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι», υπογραμμίζοντας τις αντιμαχίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

«Είναι τόσο μεγάλη η αδυναμία πρόβλεψης, και μπορεί εύκολα η κατάσταση να ξεφύγει εκτός ελέγχου. Εάν το Ισραήλ και το Ιράν κλιμάκωναν αυτή τη σύγκρουση, θα μπορούσαμε να δούμε την τιμή του πετρελαίου στα 150 δολάρια μέσα σε μια νύχτα. Και αυτό θα ήταν φυσικά πολύ επιζήμιο για την παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News