Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Σε λειτουργία η Συμμαχία της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα – Το χρονοδιάγραμμα για το 2024

Σε λειτουργία η Συμμαχία της Ε.Ε. για τα Κρίσιμα Φάρμακα – Το χρονοδιάγραμμα για το 2024

Σε λειτουργία βρίσκεται η Συμμαχία της ΕΕ για τα κρίσιμα φάρμακα με την έναρξη της επίσημης τελετής να πραγματοποιεί σήμερα η Πρόεδρος της Ε. Επιτροπής, κα. Ursula von der Leyen, με σχετική ομιλία της μέσω διαδικτυακής σύνδεσης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η Επίτροπος Υγείας, κα. Στέλλα Κυριακίδου και ο Υπ. Υγείας και Αν. Πρωθυπουργός του Βελγίου, κ. Frank Vandenbroucke.

Ακολούθησαν η εισαγωγική ομιλία από την Ισπανία με την ιδιότητα της εκπροσώπου της  Trio Presidency του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Trio Presidency) αλλά και παρεμβάσεις επιλεγμένων εκπροσώπων της φαρμακοβιομηχανίας και της κοινωνίας των πολιτών.

Εν συνεχεία, η Γαλλία παρουσίασε το “Μανιφέστο για μια συντονισμένη βιομηχανική πολιτική για την αντιμετώπιση των ελλείψεων των κρίσιμων φαρμάκων στην ΕΕ”, ενός κειμένου κοινών θέσεων της Γαλλίας, της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας. Στο εν λόγω Μανιφέστο  προτείνεται η ανάπτυξη ενός επιχειρησιακού σχεδίου επενδύσεων σε επίπεδο Ε.Ε., το οποίο θα κατατεθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 1ο εξάμηνο του 2025, αλλά και η διερεύνηση του ενδεχομένου  δημιουργίας ενός Σημαντικού Έργου Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος IPCEI για την ενίσχυση της βιομηχανίας κρίσιμων φαρμάκων.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε στο  Egmond Palace, στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού, κ. Άρη Αγγελή. Στην τελετή επίσης παρευρέθηκαν από πλευράς ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας  ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMOS.

Σημειώνεται πως με έγκαιρη αντίδραση του Υπουργού Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Κώστα Σκρέκα, των Επικεφαλής των Γενικών Γραμματειών Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, κ. Αγγελή  και Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κας Ευτυχίδου, των Δ/ντών Βιομηχανικής Πολιτικής,  κ. Κωττάκη και  Ελέγχου παραγωγής και κυκλοφορίας προϊόντων του ΕΟΦ, κ. Δήμα,  υπό τον συντονισμό του Αναπληρωτή Μονίμου Αντιπροσώπου της ΜΑ Ε.Ε., κ. Ε. Κωστόπουλου και των ακολούθων  Βιομηχανίας και Υγείας, προηγήθηκε στις 17 Απριλίου 2024 προπαρακευαστική συνάντηση μεταξύ Ελληνικής και Γαλλικής πλευράς, στην οποία κατέληξαν στην απόφαση συνυπογραφής του εν λόγω Μανιφέστου. Σχετικά με την εθνική χρηματοδότηση του αναφερόμενου IPCEI, θα εξετασθεί η δυνατότητα αξιοποίησης χρηματικών πόρων από το μηχανισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης, το επενδυτικό clawback.

Την τελετή έκλεισε με την καταληκτική της ομιλία η Ουγγαρία ως αναλαμβάνουσα την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ από 1 Ιουλίου 2024.

Γενικές πληροφορίες για την Συμμαχία για τα Κρίσιμα Φάρμακα

Η Συμμαχία για Κρίσιμα Φάρμακα (CMA) προβλεπόταν στην Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 24 Οκτωβρίου 2023 ως ένα μεσο-μακροπρόθεσμο βήμα για την αξιολόγηση της ευαλωτότητας της αλυσίδας εφοδιασμού των κρίσιμων φαρμάκων προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη τροφοδοσία στην Ε.Ε. Ειδικότερα,  η Συμμαχία θα λειτουργεί υπό την HERA και θα επικεντρωθεί  σε  στοχευμένο αριθμό κρίσιμων φαρμάκων, δηλαδή αυτών με τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης έλλειψης  και επιπτώσεων στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να παρέχει στρατηγικές κατευθύνσεις  και πιθανές λύσεις για την διασφάλιση της τροφοδοσίας της Ε.Ε.. Η Συμμαχία θα συμπληρώνει το έργο της Διευθύνουσας Ομάδας για τις Ελλείψεις Φαρμάκων  (MSSG)  του ΕΜΑ ως προς την ενίσχυση της συνεργασίας σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα. Η διακυβέρνηση της Συμμαχίας προβλέπει  Διευθύνουσα Επιτροπή “Steering Board” και FORUM με δυνατότητα συγκρότησης υπο-ομάδων.

Πρόεδρος του Steering Board θα είναι υψηλόβαθμο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ορίζονται δυο Αντιπροέδροι  από το «Trio Presidency» του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Στο Forum του CMA  θα μετέχουν εκπρόσωποι των Κρατών Μελών από τα Υπουργεία Υγείας και Βιομηχανίας, εκπρόσωποι εταιριών, συλλογικών οικονομικών φορέων, συλλόγων οικονομικών φορέων, καθώς και της κοινωνία των πολιτών. Από πλευράς Υπουργείου Υγείας θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού, Δρ Άρης Αγγελής, ενώ από πλευράς φορέων της Βιομηχανίας εκπρόσωποι της ΠΕΦ και των εταιρειών ΕΛΠΕΝ και DEMO.

Χρονοδιάγραμμα της Συμμαχίας για το 2024:

  • 24/4/24: επίσημη έναρξη λειτουργίας της Συμμαχίας,  
  • 25/4/24: 1η συνάντηση –  Forum (αναμένεται να συμφωνηθούν οι υποομάδες  και τα παραδοτέα της κάθε υποομάδας)
  • 4ο τρίμηνο του 2024: υιοθέτηση  Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News