Business & Finance Κυριακή 21/04/2024, 22:51
BUSINESS & FINANCE

Αισιόδοξος ο Scholz για τη γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό – απασχόληση

Αισιόδοξος ο Scholz για τη γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό – απασχόληση

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz εμφανίζεται αισιόδοξος για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας του, επικαλούμενος το ρεκόρ της απασχόλησης και ην επιβράδυνση του πληθωρισμού χάρη στην πτώση του ενεργειακού κόστους.

«Από την αρχή του έτους, η παραγωγή σε αυτούς τους εξαρτώμενους από την ενέργεια τομείς έχει αυξηθεί αισθητά -όπως και στη βιομηχανία στο σύνολό της», δήλωσε ο Scholz την Κυριακή, αναφερόμενος επίσης στις πιθανές μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην αύξηση του δείκτη αναφοράς DAX και στην αύξηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των γερμανικών επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

Αισιόδοξος ο Scholz για τη γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό – απασχόληση-1

 

Μιλώντας στα εγκαίνια μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης στο Ανόβερο, ο Scholz υπογράμμισε ότι «πάνω απ’ όλα -και κατά την άποψή μου σχεδόν το πιο σημαντικό- η πραγματική ακαθάριστη προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία παρέμεινε σταθερή παρά τον πληθωρισμό και παρά την προσωρινή μείωση της παραγωγής».

«Η συμβολή της γερμανικής βιομηχανίας στην ανάπτυξη, την ευημερία και την απασχόληση παραμένει αδιάλειπτη», πρόσθεσε. 

Η Bundesbank αναγνώρισε την περασμένη εβδομάδα ότι η γερμανική οικονομία -η μεγαλύτερη της Ευρώπης- πιθανότατα απέφυγε μια χειμερινή ύφεση χάρη στην ανάκαμψη της μεταποίησης, την αύξηση των εξαγωγών και την έξαρση των κατασκευών στις αρχές του έτους.

Αισιόδοξος ο Scholz για τη γερμανική οικονομία μετά τα στοιχεία για πληθωρισμό – απασχόληση-2

 

Τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό να στηρίξουν αυτή την θέση, με τα πρώτα αποτελέσματα των μηνιαίων ερευνών για τους διευθυντές αγορών την Τρίτη και τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος Ifo μία ημέρα αργότερα να αναμένεται να δείξουν βελτίωση.

Η πιθανή οικονομική στροφή δεν έχει βοηθήσει τις εκλογικές προοπτικές των Σοσιαλδημοκρατών του Scholz. Η τελευταία έρευνα της INSA για την Bild am Sonntag έδειξε ότι το κόμμα έχει μόλις 15% υποστήριξη στις εθνικές δημοσκοπήσεις, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες με 30% και την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18%.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός -ο οποίος αποτελείται επίσης από τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες- προσπαθεί να κερδίσει πίσω τους ψηφοφόρους, με τον Scholz να δηλώνει την Κυριακή ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες για το πώς θα παρατείνει το καθεστώς ελέγχου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας πέραν του 2027. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι το επόμενο αναπτυξιακό πακέτο του Βερολίνου μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα φορολογικά κίνητρα για την έρευνα και την ανάπτυξη.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News