Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 17:52
ΔΙΚΗ FOLLI FOLLIE

Τζ. Κουτσολιούτσος: «Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διάφορα επίπεδα. Υπήρχαν τριβές»

Τζ. Κουτσολιούτσος: «Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διάφορα επίπεδα. Υπήρχαν τριβές»

Με τον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να απαντά σε ερωτήσεις της προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίζεται η απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου στη δίκη για την παραποίηση οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.

Ο γιος τού ιδρυτή του oμίλου, που βρίσκεται για τρίτη συνεδρίαση στο βήμα, δηλώνει ότι ο ίδιος δεν γνώριζε την έκταση των «ωραιοποιήσεων», όπως χαρακτήρισε απολογούμενος ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος τα παραποιημένα στοιχεία.

Ο υιός Κουτσολιούτσος δήλωσε στο δικαστήριο πως θεωρούσε ότι ήταν μικρό το ποσοστό των παρεμβάσεων που γίνονταν από τον ασιατικό κλάδο του oμίλου, τον οποίο έλεγχε ο πατέρας του. Oπως ανέφερε, όταν διαπίστωσε την έκταση της παραποίησης των στοιχείων «έπαθα σοκ… αισθάνθηκα ένα θυμό και μια αγανάκτηση γιατί δε μπορούσα να φανταστώ πως γινόντουσαν τέτοιου είδους παρατυπίες».

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται για την παραποίηση των στοιχείων του ασιατικού κλάδου, που ενσωματώνονταν ωστόσο στις ενοποιημένες καταστάσεις της ελληνικής εταιρείας, ευθύνες έχουν ο πατέρας του και δύο στελέχη της Ασίας και ούτε κατ’ ελάχιστο ο ίδιος. Η πρόεδρος ρώτησε τον κατηγορούμενο για συζητήσεις που είχε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τον περιφερειακό διευθυντή του υποκλάδου της Ασίας.

Κατηγορούμενος: Δεν ήταν κάτι συγκεκριμένο, όσο είχα εμπλακεί στην ιστορία. Η «ωραιοποίηση» μπορεί να ήταν κάτω από 10%. Προσπαθούσα να συμπιέσω να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο. Σε αυτά που απαντούσα έλεγα να είναι όσο πιο λίγο γίνεται. Δεν είχα ρόλο και τέτοια εξουσία. Δεν είχα υπογράψει ποτέ τίποτα.

Η ενσωμάτωση των «ωραιοποιήσεων»

Ο κατηγορούμενος δέχθηκε ερωτήσεις από την πρόεδρο σχετικά και με την πορεία των παραποιημένων δεδομένων στην ενσωμάτωση των οικονομικών καταστάσεων.

Πρόεδρος: Την «ωραιοποίηση» την γνώριζαν οι συγκατηγορούμενοι σας;

Κατηγορούμενος: Οχι. Θα είμαι απόλυτος σε αυτό. Ήμασταν δεμένη ομάδα και δεν ήθελα να τους μεταφέρω το βάρος.

Πρόεδρος: Η μητέρα σας;

Κατηγορούμενος: Οχι. Υπήρχε ένταση με τον πατέρα μου σε διάφορα επίπεδα. Υπήρχαν τριβές. Η μητέρα μου ήταν κάτι ξεχωριστό γιατί είχε να κάνει με την εικόνα της εταιρείας. Την αισθητική, τις διαφημίσεις … ήταν επικεφαλής του δημιουργικού.

Πρόεδρος: Πού πήγαιναν οι καταστάσεις οι “ωραιοποιημένες”;

Κατηγορούμενος: Στο ΔΣ και μετά στον ορκωτό ελεγκτή.

Οπως ανέφερε ο Τζ. Κουτσολιούτσος σχετικά με την παραποίηση, είχε προβληματιστεί πολύ ως προς το αν θα έπρεπε να μείνει στην εταιρεία ή όχι «Θυμάμαι δυο λόγια του πατέρα μου. Μου είπε “είσαι ο γιος μου, αλλά αυτό το μαγαζί είναι δικό μου και θα κάνω ότι θέλω”. Τους είπα “μη με ενοχλήσετε ξανά”. Επρεπε να δω τι θα κάνω. Είχα προβληματιστεί. Ο όμιλος είχε γιγαντωθεί στην Ευρώπη. Είμαι ο μοναχογιός. Το να αποχωρήσει ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ο αντίκτυπος χρηματιστηριακά θα ήταν δεκαπλάσιος από αυτό που έγινε με την έκθεση του QCM. Ημουν εγκλωβισμένος. Αν ήξερα τα επακόλουθα της ωραιοποίησης, ότι ήταν ωρολογιακή βόμβα… θα είχα αντιδράσει αλλιώς».

«Η εταιρεία στοχοποιήθηκε»

Ο γιος του ιδρυτή της Folli Follie αναφέρθηκε στο διάστημα αμέσως μετά τον Μάιο του 2018, οπότε δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του fund QCM για την ψευδή εικόνα ευρωστίας του Ομίλου FF οδηγώντας σε κατάρρευση του. «Η εταιρεία στοχοποιήθηκε από την έκθεση του QCM, τον Τύπο με καθημερινά άρθρα, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που ζητούσε έγγραφα με ασφυκτικές προθεσμίες, τις τράπεζες που ζητούσαν άμεσα τα χρήματα τους. Στοχοποιήθηκε και από τους μετόχους και τους μικρομετόχους δυστυχώς. Δεν βλέπανε την επόμενη ημέρα, φώναζαν “να μπουν φυλακή οι Κουτσολιούτσοι”, αντί να ισορροπήσουμε αφού υπήρχαν προοπτικές. Στοχοποιήθηκε δυστυχώς και από τους ομολογιούχους».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Folli Follie: Ο Αρειος Πάγος αναίρεσε βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών

Τζ. Κουτσολιούτσος: Στον δικό μου Όμιλο γνώριζα μέχρι και για το τελευταίο ευρώ

Folli Follie: «Ήταν ενός ανδρός αρχή» είπε ο Τζ. Κουτσολιούτσος για τον πατέρα του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News