Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 16:47
DELPHI ECONOMIC FORUM

Γ. Αγγελοπούλου: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Γ. Αγγελοπούλου: Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004

Στη σημασία και την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στη σύγχρονη Ελλάδα αναφέρθηκε από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, επισημαίνοντας ότι  «κάναμε αυτό που δεν περίμενε κανείς ξένος, αλλά ούτε εμείς οι ίδιοι και τελικά πετύχαμε».

Η κ. Αγγελοπούλου ανέφερε ότι η Ελλάδα ήταν η μικρότερη χώρα που ανέλαβε να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες και πέτυχε ενώ άφησε ένα manual οργανωτικής αριστείας, καλής λειτουργίας, συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού φορέα, το οποίο δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητο.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, για το αν οι αγώνες συνέβαλαν στην μετέπειτα οικονομική κρίση, η Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη είπε πως ο προϋπολογισμός για τους Αγώνες ήταν 2 δισ., 98 εκατ. 400.000 ευρώ. και επεστράφη στο κράτος και 130,6 εκατ. ευρώ πλεόνασμα.

«Αυτό που δεν γνωρίζετε ήταν ότι σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ήταν οι δεύτεροι φθηνότεροι Αγώνες μετά του Λος Άντζελες το 1932», τόνισε χαρακτηριστικά. Μάλιστα αναφέρθηκε και σε έρευνα του ΙΟΒΕ το 2015, το οποίο διαπίστωσε ότι για το διάστημα 2000 – 2010 δαπανήθηκαν 6,5 δισ. για Ολυμπιακά Έργα, ενώ το 2004 μόνο, 2,5% προστέθηκε στο ΑΕΠ, το κράτος είχε 2,9 δισ. ευρώ έσοδα από φόρους κλπ, χωρίς να υπολογίσουμε τα έσοδα από τον τουρισμό. «Δεν χρεοκόπησαν την Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι αριθμοί μιλάνε», υπογράμμισε.

Είκοσι χρόνια μετά, η ίδια συμπλήρωσε ότι ποτέ δεν είναι αργά για την αξιοποίηση της Ολυμπιακής Κληρονομιάς, των υποδομών, της τεχνογνωσίας, των χιλιάδων ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν. «Η Ελλάδα ξαναμπήκε στο χάρτη όταν έκανε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου προσθέτοντας ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα ολοκληρώνονταν στην ώρα τους βασικά έργα υποδομών. «Φανταστείτε τη ζωή μας χωρίς να είχαν γίνει αυτά τα έργα, ενώ ωφελήθηκε πολύ και η ελληνική οικονομία.  Για μένα όμως έχει πιο μεγάλη αξία η εικόνα που απέκτησαν για τη χώρα, Έλληνες και ξένοι. Αυτό δεν έχει εξατμιστεί, όσα και να πέρασε η Ελλάδα» κατέληξε η επικεφαλής του Αθήνα 2004.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τhomas Βach εξήρε τη συμβολή της Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη στον θεσμό: «Οι αγώνες του 2004 πάντοτε θα συνδέονται με την Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη», η οποία, όπως ανέφερε «μετέτρεψε την υποψηφιότητα της Αθήνας σε μια νικηφόρα προσπάθεια για τη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων, ήταν εκείνη που κατάφερε με εξαιρετικό τρόπο να κινητοποιήσει τη διοργάνωση».

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News