Business & Finance Τετάρτη 10/04/2024, 13:18
BUSINESS & FINANCE

Bernanke: Πώς το πρώην αφεντικό της Fed θα μπορούσε να ταρακουνήσει την BoE

Bernanke: Πώς το πρώην αφεντικό της Fed θα μπορούσε να ταρακουνήσει την BoE

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα δημοσιεύσει την Παρασκευή μια πολυαναμενόμενη επισκόπηση του πρώην προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής.

Η ανάλυση του κεντρικού τραπεζίτη ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι για να αξιολογήσει τις προσπάθειες της Τράπεζας να προβλέψει με ακρίβεια την τεράστια παγκόσμια έξαρση του πληθωρισμού, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η BoE να αργήσει πολύ να αυξήσει τα επιτόκια και στη συνέχεια να αναγκαστεί να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 15 ετών, στο 5,25%.

Με τον πληθωρισμό να μειώνεται τώρα ταχύτερα από ό,τι είχε προβλέψει η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), ορισμένοι οικονομολόγοι υποστήριξαν ότι η Τράπεζα διαπράττει το ίδιο λάθος προς την αντίθετη κατεύθυνση, με το να αργεί να μειώσει τα επιτόκια, ακόμη και όταν η οικονομία ισοπεδώνεται.

Σε ανάλυσή της που δημοσιεύτηκε χθες Τρίτη, η Goldman Sachs θεωρεί ότι μία από τις συστάσεις του Bernanke θα επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα της Αγγλίας επικοινωνεί την αβεβαιότητα γύρω από τις κεντρικές της προβλέψεις.

Όπως αναμένεται ο Bernanke θα συστήσει η μακροχρόνια μέθοδος της Τράπεζας για τις πιθανότητες, ως βάση των προβλέψεών της για τον πληθωρισμό, να υποβαθμιστεί ή να εγκαταλειφθεί, προτείνοντας παράλληλα στην Τράπεζα να χρησιμοποιεί εκτενέστερα τα εναλλακτικά σενάρια.

Εξορθολογισμός της επικοινωνίας

Μια περαιτέρω εστίαση της αναθεώρησης, σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα μπορούσε να είναι ο εξορθολογισμός της επικοινωνίας της Τράπεζας της Αγγλίας, ώστε να μειωθούν τα έγγραφα, οι δηλώσεις και οι προβλέψεις σε κάθε συνεδρίαση και να ενισχυθεί το βασικό μήνυμα της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί με το να ευθυγραμμίζεται η διαδικασία περισσότερο με τις δηλώσεις πολιτικής της Fed και της ΕΚΤ.

Ενώ η χρήση της ανάλυσης βάσει σεναρίων ή μιας ενδογενούς πορείας επιτοκίων θα μπορούσε να βελτιώσει τη διαφάνεια γύρω από τις προοπτικές πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Raja από την Deutsche Bank αμφέβαλε ότι θα αποτελέσει «game changer» για τις αγορές ή τη βραχυπρόθεσμη πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Οι συστάσεις του Bernanke πάντως δεν θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Η επερχόμενη αναπληρώτρια διοικητής της ΒοΕ Clare Lombardelli έχει αναλάβει να ηγηθεί της εφαρμογής τους όταν αναλάβει τη θέση της τον Ιούλιο.

Η αναθεώρηση Bernanke αναμένεται να προσφέρει μια επανεκκίνηση στον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα διεξάγει τους γύρους των προβλέψεών της και, κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί τις προβλέψεις και αποφάσεις της στο ευρύτερο κοινό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News