Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 21:45
BUSINESS & FINANCE

Νευρικότητα στις τιμές φ.α. στην Ευρώπη – Υψηλή ζήτηση από Ασία

Νευρικότητα στις τιμές φ.α. στην Ευρώπη – Υψηλή ζήτηση από Ασία

Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησαν αφότου άγγιξε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς οι συναλλασσόμενοι προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στην πιο σφιχτή προσφορά και τα άφθονα αποθέματα εν μέσω ήπιων καιρικών συνθηκών. 

Τα προθεσμιακά στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υποχώρησαν 2%, αφού ενισχύθηκαν 2,6% τις πρωινές ώρες σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση. 

Η Ευρώπη μόλις ολοκλήρωσε έναν ιδιαίτερο ήπιο χειμώνα με αποθέματα σε επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που έχει απομακρύνει τις ανησυχίες για την προσφορά τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, ακόμη αυτό εξαρτάται από τις παγκόσμιες ροές ενέργειας μετά τις απώλειες από τους περισσότερους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας, που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να ανταγωνιστεί την Ασία και άλλες περιοχές για LNG. Τα φορτία από τις ΗΠΑ πηγαίνουν συνήθως εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση. 

«Αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα και θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ανταγωνισμό με την Ασία, όσον αφορά στη ζήτηση», αναφέρει ο Πάτρικ Ντάγκας, αντιπρόεδρος του τμήματος συναλλαγών σε LNG της TotalEnergies Gas & Power. 

Oι ήπιες καιρικές συνθήκες ωστόσο και οι οικονομικές πιέσεις σημαίνουν ότι ο ανταγωνισμός αυτός δεν έχει πλήρως δοκιμαστεί, προσθέτει. 

Η Ευρώπη βλέπει περισσότερο LNG να διοχετεύεται προς την Ασία, τη Βραζιλία και την Αίγυπτο, αναφέρει ο Μάρκο Σααλφρανκ, επικεφαλής του τμήματος εμπορίας της ελβετικής εταιρείας κοινής ωφελείας Axpo Solutions. Ωστόσο, η ροή αυτή δεν είναι ισχυρή προς το παρόν. 

Οι παραδόσεις από τα τέρμιναλ εισαγωγών στη βορειοδυτική Ευρώπη προς τα δίκτυα βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο πέντε ετών για πρώτη φορά από το Μάρτιο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. 

Aκόμη, υπάρχει μία «καλή ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς στην Ευρώπη», χωρίς πλέον να προϋπάρχουν ροές από τους ρωσικούς αγωγούς, αναφέρει ο Φρέντερικ Μπαρνόντ της γερμανικής Securing Energy for Europe. 

Η παγκόσμια κατανάλωση φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% φέτος, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Το παγκόσμιο εμπόριο φυσικού αερίου θα επιστρέψει σε αύξηση φέτος, αναφέρει ο αναλυτής της ΙΕΑ, Γκέργκελι Μόλναρ. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News