Business & Finance Παρασκευή 18/08/2023, 11:55
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Σχεδόν γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό

ΕΕ: Σχεδόν γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό

Σχεδόν γεμάτες είναι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης, αν και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να βγάλουν οι Ευρωπαίοι τον χειμώνα.

Τα επίπεδα αποθεμάτων της ευρωπαϊκής ηπείρου άγγιξαν το 90,1% στις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. Πρόκειται, μάλιστα, για ιστορικό υψηλό για αυτή την εποχή του χρόνου, ενώ υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ωστόσο, εν μέσω ενός καταιγισμού απειλών για την αγορά φυσικού αερίου, τα αποθέματα αυτά δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου της περιοχής.

ΕΕ: Σχεδόν γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό-1

Πρώτος κίνδυνος είναι οι πιθανές απεργίες εργαζομένων στην Αυστραλία που απειλούν να περιορίσουν την παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Παράλληλα, η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μειωμένες ροές από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Τέλος, οι παρατεταμένες διακοπές παραγωγής στη Νορβηγία οδήγησαν πρόσφατα σε αυξήσεις τιμών, μια υπενθύμιση της ευπάθειας της αγοράς. 

Με άλλα λόγια, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ο ολλανδικός δείκτης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσε άνοδο έως και 4,3% στα 38,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή – και οδεύει προς την τρίτη εβδομαδιαία άνοδο – λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την προσφορά.

Η χειμερινή περίοδος για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη διαρκεί τυπικά από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Όταν είναι πλήρως γεμάτα, όλα τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ επαρκούν για να καλύψουν περίπου 90 ημέρες της μέσης χειμερινής ζήτησης, αλλά πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες. Οι χαμηλές θερμοκρασίες θα μπορούσαν να επιταχύνουν την κατανάλωση και να αδειάσουν πιο γρήγορα τις αποθήκες.

ΕΕ: Σχεδόν γεμάτες οι αποθήκες φυσικού αερίου, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό-2

Τα αποθέματα φυσικού αερίου διαφέρουν επίσης ανά χώρα. Χώρες όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ισπανία έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο της ΕΕ. Ωστόσο, η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που υπολείπονται με επίπεδα αποθήκευσης περίπου στο 84%, αφού ο ενεργειακός της εφοδιασμός διακόπηκε νωρίτερα φέτος από πανεθνικές απεργίες.

Παρότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 90% χαμηλότερες από τις περσινές, όταν είχαν κορυφωθεί εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, η νευρικότητα της αγοράς και η έντονη μεταβλητότητα θα παραμείνουν, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες προμήθειες παραμένουν περιορισμένες μετά τις περικοπές της Ρωσίας. 

Η Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι για ελλείψεις θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές του 2027, εκτός εάν προστεθούν περισσότερες υποδομές φυσικού αερίου. Η ισορροπία στην αγορά τον επόμενο χρόνο θα εξαρτηθεί από το πόσο φυσικό αέριο θα παραμείνει στις αποθήκες μετά τον φετινό χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ θα επενδύσουν 1,2 δισ. δολάρια για την αφαίρεση του άνθρακα από τον αέρα

Ανεβαίνει η τιμή του φυσικού αερίου: Ετοιμότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News