Business & Finance Τρίτη 9/04/2024, 21:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορυφαίοι traders πετρελαίου: Βλέπουν περαιτέρω άνοδο στις τιμές

Κορυφαίοι traders πετρελαίου: Βλέπουν περαιτέρω άνοδο στις τιμές

Οι μεγαλύτεροι έμποροι εμπορευμάτων στον κόσμο είναι όλο και πιο σίγουροι για μια ανοδική αγορά πετρελαίου στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αφού οι τιμές ξεπέρασαν τα 90 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και μήνες.

Σε ετήσια συνάντηση στη Λωζάνη στην όχθη της λίμνης της Γενεύης της Ελβετίας, μερικά από τα υψηλότερα στελέχη στις αγορές εμπορευμάτων προσπάθησαν να σκιαγραφήσουν μια αισιόδοξη προοπτική για τη ζήτηση – και τις τιμές – τους επόμενους μήνες. 

Με επικεφαλής τις περικοπές της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ που κράτησαν υπό έλεγχο τα παγκόσμια αποθέματα και την πορεία της ζήτησης, οι απόψεις των κορυφαίων εμπορικών οίκων έχουν αλλάξει σημαντικά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες. Το αργό πετρέλαιο Brent διαπραγματεύεται επί του παρόντος κοντά σε υψηλό πέντε μηνών, καθώς τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη προσφοράς-ζήτησης συνδυάζονται με σημαντική δόση γεωπολιτικού κινδύνου λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Ο Ράσελ Χάρντι, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Vitol, του μεγαλύτερου ανεξάρτητου ομίλου εμπορίας στον κόσμο, είπε ότι η εταιρεία του αναμένει τώρα αύξηση της ζήτησης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος – δηλαδή περισσότερο από 30% υψηλότερη από την τρέχουσα άποψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

Εάν επιτευχθεί, το νούμερο αυτό θα είναι σύμφωνο με την ανάπτυξη του 2023, η οποία ήταν ασυνήθιστα υψηλή καθώς ο κόσμος συνέχιζε να αναδύεται από την πανδημία του Covid. Οι Trafigura Group και Gunvor Group εκδήλωσαν επίσης αισιοδοξία σχετικά με τη ζήτηση, επικαλούμενοι την ισχυρή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τα ισχυρά πρόσφατα στοιχεία αντίστοιχα.

«Είμαστε σε καλό δρόμο, περιμένουμε μία σφιχτή παγκόσμια αγορά πετρελαίου», δήλωσε ο Sebastian Barrack, επικεφαλής εμπορευμάτων στο hedge fund Citadel, στο FT Commodities Global Summit. «Ο ΟΠΕΚ έχει σίγουρα ανακτήσει τον έλεγχο»

Ένα νέο κινεζικό διυλιστήριο έλαβε περίπου 170.000 βαρέλια ημερησίως σε ποσοστώσεις εισαγωγών, υποδηλώνοντας τη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης αργού για τον μεγαλύτερο εισαγωγό στον κόσμο. Οι πωλήσεις βενζίνης στην Ισπανία αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% τον Φεβρουάριο, σημάδι ότι ακόμη και στην Ευρώπη – όπου πολλοί έμποροι ήταν απαισιόδοξοι για την κατανάλωση – υπάρχουν ισχυροί θύλακες ζήτησης. Η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την παγκόσμια ζήτηση κατά σχεδόν 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Από την άλλη πλευρά, υπήρξαν ξαφνικές αποφάσεις για μείωση στην προσφορά πέρα από τον ΟΠΕΚ+. Η απόφαση του Μεξικού να περιορίσει ορισμένες από τις εξαγωγές του έχει σφίξει τις αγορές για ορισμένους τύπους αργού, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές.

Η Amrita Sen, συνιδρυτής και διευθύντρια έρευνας στη σύμβουλο Energy Aspects, δήλωσε στο συνέδριο ότι η κίνηση του Μεξικού ήταν «λίγο σοκ για την αγορά».

Η προσοχή τώρα θα επιστρέψει στον ΟΠΕΚ+, ο οποίος θα αποφασίσει τον Ιούνιο εάν θα επαναφέρει τα βαρέλια, καθώς οι τιμές ανεβαίνουν. Ο Hardy της Vitol είπε ότι αναμένει ότι εάν το αργό ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, η αγορά θα αρχίσει να βλέπει καταστροφή της ζήτησης, καθώς και ανταπόκριση προσφοράς από την ομάδα παραγωγών.

«Τα 80 έως 100 δολάρια θεωρούνται ένα λογικό εύρος», είπε. 

Με την εποχική άνοδο της ζήτησης που αναμένεται το καλοκαίρι, πολλοί traders αναμένουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα περαιτέρω ράλι για τις τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες.

«Όλα αλλάζουν γρήγορα», δήλωσε ο Torbjorn Tornqvist, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας εμπορευμάτων Gunvor Group. «Ο OPEC κάνει εξαιρετική δουλειά και συγκρατεί αρκετό πετρέλαιο για να διατηρήσει αυτή την αγορά σφιχτή. Αλλά είναι πλεονάζουσα χωρητικότητα και μπορεί να κυκλοφορήσει ανά πάσα στιγμή».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News