Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 16:54
BUSINESS & FINANCE

Σε υψηλό πέντε μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Σε υψηλό πέντε μηνών οι τιμές του πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο ανέρχονται οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις νέες απειλές για την προσφορά εν μέσω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και της επίθεσης ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους σε σημαντικό ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου.

Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent για παράδοση τον Ιούνιο διαπραγματεύονταν νωρίτερα στα 88,58 δολάρια ανά βαρέλι αυξημένα κατά 1,2 δολάρια ανά βαρέλι σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση. Τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης West Texas Intermediate (WTI) με λήξη τον Μάιο διαμορφώνονταν στα 84,97 δολάρια ανά βαρέλι, περίπου 1,3 δολάρια ανά βαρέλι υψηλότερα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές του μπρεντ δεν έχουν κλείσει πάνω από τα 90 δολάρια ανά βαρέλι από τις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μπρεντ διαπραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό διάστημα μεταξύ 75 και 85 δολαρίων ανά βαρέλι από την αρχή του έτους, αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος και τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία φαίνεται ότι προκάλεσαν την κίνηση προς τα πάνω.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη φονική αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό, από την οποία φέρεται να σκοτώθηκαν οκτώ αξιωματικοί του. Η Τεχεράνη υποσχέθηκε την Τρίτη να πάρει εκδίκηση για την επίθεση, η οποία θεωρήθηκε ως σημαντική κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει την ευθύνη και ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν θα σχολιάσει τις αναφορές ξένων μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με το Sky News.

Η Ουκρανία χτύπησε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από τις γραμμές του μετώπου της σύγκρουσης.

Η Ρωσία – σημαίνον μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και των συμμάχων του, που είναι συλλογικά γνωστοί ως ΟΠΕΚ+ – έχει πληγεί από έναν καταιγισμό ουκρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους τελευταίους μήνες και έχει επιδιώξει να κλιμακώσει τις δικές της επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News