Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 22:30
BUSINESS & FINANCE

Σαουδική Αραβία: «Κατεβάζει τον πήχη» για τα χρονοδιαγράμματα της Neon

Σαουδική Αραβία: «Κατεβάζει τον πήχη» για τα χρονοδιαγράμματα της Neon

Η Σαουδική Αραβία ανασκευάζει τα μεσοπρόθεσμα σχέδιά της για την ανάπτυξη του Neom στην έρημο – το μεγαλύτερο έργο στο πλαίσιο των σχεδίων του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση της οικονομίας που εξαρτάται από το πετρέλαιο, σύμφωνα με πηγές. 

Μέχρι το 2030, η κυβέρνηση κάποια στιγμή ήλπιζε να έχει 1,5 εκατομμύριο κατοίκους που θα ζούσαν στο The Line, μια τεράστια, φουτουριστική πόλη που θα περιλαμβάνει και δύο ουρανοξύστες ντυμένους με καθρέφτες. Τώρα, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι η ανάπτυξη θα στεγάσει λιγότερους από 300.000 κατοίκους μέχρι το συγκεκριμένο έτος, σύμφωνα με πηγή. 

Οι αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πόλη The Line θα κατασκευαστεί σταδιακά με την προοπτική να καλύψει τελικά μια έκταση 170 χιλιομέτρων ερήμου κατά μήκος της ακτής. Ωστόσο, με την τελευταία αναδίπλωση, οι αξιωματούχοι αναμένουν να έχουν ολοκληρωθεί μόλις 2,4 χιλιόμετρα του έργου μέχρι το 2030, σύμφωνα με την πηγή. 

Ως αποτέλεσμα, τουλάχιστον ένας εργολάβος έχει αρχίσει να απολύει μέρος των εργαζομένων που απασχολεί στο εργοτάξιο, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι της Neom και του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων του βασιλείου, που κατέχει και χρηματοδοτεί το έργο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει αναγάγει το σχέδιο Neom, ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, σε ένα στοίχημα που θα μεταμορφώσει την οικονομία της χώρας του και θα χρησιμεύσει ως βάση για τεχνολογίες που θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην καθημερινή ζωή. Μαζί με την πόλη The Line, τα σχέδια του Neom περιλαμβάνουν μια βιομηχανική πόλη, λιμάνια και τουριστικές δραστηριότητες. Επίσης, πρόκειται να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες το 2029 σε ένα ορεινό θέρετρο που ονομάζεται Trojena.

Η αναδίπλωση των σχεδίων για την The Line συμβαίνει, καθώς το κρατικό επενδυτικό ταμείο του βασιλείου δεν έχει ακόμη εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Neom για το 2024, ανέφεραν οι πηγές. Δείχνει ακόμη ότι η οικονομική πραγματικότητα των επενδύσεων τρισεκατομμυρίων δολαρίων αρχίζει να προκαλεί ανησυχία στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας, καθώς προσπαθεί να εκπληρώσει το φιλόδοξο πρόγραμμα Vision 2030, την πρωταρχική πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διαφοροποίηση της οικονομίας του βασιλείου.

Ήδη, κορυφαίοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι ορισμένα από τα έργα που περιγράφονται σε αυτό το πρόγραμμα θα καθυστερήσουν μετά το 2030.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News