Business & Finance Παρασκευή 27/10/2023, 20:39
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Αραβία: Τελεσίγραφο προς επιχειρήσεις να μεταφέρουν την τοπική έδρα τους στο Ριάντ

Σ. Αραβία: Τελεσίγραφο προς επιχειρήσεις να μεταφέρουν την τοπική έδρα τους στο Ριάντ

Η Σαουδική Αραβία τηρεί το τελεσίγραφό της ότι οι ξένες εταιρείες θα πρέπει να έχουν την τοπική έδρα τους στο βασίλειο διαφορετικά θα αποκλείονται από επικερδείς κρατικές συμβάσεις. Καταληκτική ημερομηνία η 1η Ιανουαρίου 2024.

Σε μια τολμηρή αιφνιδιαστική κίνηση τον Φεβρουάριο του 2021, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι έως το 2024 θα πάψει να συνεργάζεται με οποιεσδήποτε διεθνείς εταιρείες των οποίων η περιφερειακή έδρα δεν θα είναι στο βασίλειο.

Η είδηση αιφνιδίασε τους επενδυτές και τους εκπατρισμένους εργαζομένους, πολλοί από τους οποίους είδαν την κίνηση ως «αντιπερισπασμό» στο Ντουμπάι, την εμπορική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση των περιφερειακών κεντρικών γραφείων της Μέσης Ανατολής.

Ο Faisal Al Ibrahim, υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ότι το σχέδιο συνεχίζεται και συζήτησε πώς το βασίλειο σκοπεύει να υποστηρίξει ξένες εταιρείες με την αλλαγή.

Όταν ρωτήθηκε εάν η προθεσμία είναι ακόμα σε ισχύ, ο Al Ibrahim απάντησε «Ναι. Και όταν μετακινείστε, υπάρχουν κάποια οφέλη και κάποια κίνητρα που θα έχουν νόημα».

Ο υπουργός μιλούσε από το Ριάντ στο Future Investment Initiative, το ετήσιο τριήμερο συνέδριο χρηματοδότησης και επενδύσεων που φιλοξενείται από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας και αποτελεί «πνευματικό τέκνο» του έργου Vision 2030.

Υπάρχει κεκτημένη ταχύτητα

Το Vision 2030, μια φιλόδοξη εκστρατεία που ξεκίνησε από τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν το 2016, στοχεύει να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και να διαφοροποιήσει την οικονομία του από το πετρέλαιο καθώς ο πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας – περισσότερο από το 60% του οποίου είναι κάτω των 30 ετών – αυξάνεται. Η περιφερειακή κίνηση των κεντρικών γραφείων του βασιλείου είναι μέρος αυτού.

Όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά, το τελεσίγραφο της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε σκεπτικισμό και επικρίσεις από την πλευρά πολλών περιφερειακών επενδυτών και αναλυτών, οι οποίοι αμφισβήτησαν την ικανότητα του Ριάντ -μιας συντηρητικής μουσουλμανικής θεοκρατίας γνωστής για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα που επικρίνεται έντονα- να προσελκύει επαρκώς ξένα ταλέντα. Οι ομογενείς στο περιφερειακό κέντρο του Ντουμπάι αμφισβήτησαν την ικανότητα του βασιλείου να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες ποιότητας ζωής, όπως διεθνή σχολεία, άφθονη στέγαση και πτυχές ενός πιο δυτικού τρόπου ζωής, όπως το αλκοόλ, το οποίο είναι επί του παρόντος παράνομο στη Σαουδική Αραβία.

Ωστόσο, καθώς περισσότερες εταιρείες παρακολουθούν τη μεγάλη και σχετικά ανεκμετάλλευτη αγορά της Σαουδικής Αραβίας, το βασίλειο προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον και ραγδαία αυξανόμενες επενδύσεις, είπε ο Al Ibrahim. Η παρουσία πολλών χιλιάδων ξένων επενδυτών από όλο τον κόσμο στο συνέδριο FII αυτής της εβδομάδας στο Ριάντ φάνηκε να είναι αντιπροσωπευτικός δείκτης αυτού του ενδιαφέροντος.

«Βλέπουμε μεγάλη δυναμική να περνάει, σίγουρα δίνουμε προτεραιότητα στις εταιρείες που φέρνουν τη δημιουργία αξίας εκεί όπου καταναλώνεται η αξία, που δημιουργούν θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας για ανθρώπους στη Σαουδική Αραβία, Σαουδάραβες και άλλους, και που πραγματικά μας βοηθούν επιτύχουμε τα ποιοτικά μας αποτελέσματα από τις ανάγκες μας, είτε πρόκειται για υπηρεσίες είτε για αγαθά με καλύτερο και πιο ουσιαστικό τρόπο», είπε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι το βασίλειο δέχεται καθημερινές αιτήσεις.

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει οικονομική συρρίκνωση 0,9% για τη Σαουδική Αραβία το 2023 λόγω της χαμηλότερης παραγωγής και των τιμών πετρελαίου. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σημειώνει ισχυρή ανάπτυξη εκτός πετρελαίου για το βασίλειο, η οποία λέει ότι έχει επιταχυνθεί από το 2021, «κατά μέσο όρο 4,8% το 2022» και αναμένεται «να παραμείνει κοντά στο 5% το 2023, υποκινούμενη από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση. ”

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News