Business & Finance Τρίτη 2/04/2024, 15:27
BUSINESS & FINANCE

Amazon: Ρίχνει 150 δισ. δολάρια στο «στοίχημα» της τεχνητής νοημοσύνης

Amazon: Ρίχνει 150 δισ. δολάρια στο «στοίχημα» της τεχνητής νοημοσύνης

Επένδυση ύψους σχεδόν 150 δισ. δολαρίων σε data centers σχεδιάζει να κάνει η Amazon τα επόμενα 15 χρόνια, προκειμένου να διαχειριστεί την αναμενόμενη έκρηξη της ζήτησης για εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες. 

Φαίνεται πως πρόκειται για μια επίδειξη ισχύος, καθώς η εταιρεία επιδιώκει να διατηρήσει τον έλεγχό της στην αγορά υπηρεσιών cloud, όπου κατέχει περίπου το διπλάσιο μερίδιο από τον δεύτερο παίκτη, τη Microsoft Corp. Η αύξηση των πωλήσεων της Amazon Web Services επιβραδύνθηκε σε χαμηλό ρεκόρ πέρυσι, καθώς οι επιχειρηματικοί πελάτες μείωσαν το κόστος και καθυστέρησαν τα έργα εκσυγχρονισμού. Τώρα οι δαπάνες αρχίζουν να αυξάνονται και πάλι και η Amazon επιθυμεί να εξασφαλίσει γη και ηλεκτρική ενέργεια για τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις της.

«Επεκτείνουμε τη χωρητικότητα σημαντικά», δήλωσε ο Kevin Miller, αντιπρόεδρος της AWS που επιβλέπει τα data centers της εταιρείας. Πρόσθεσε, «νομίζω ότι αυτό απλώς μας δίνει τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στους πελάτες». 

Τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Bloomberg, η Amazon έχει δεσμευτεί να δαπανήσει 148 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή και λειτουργία data centers σε όλο τον κόσμο. Η εταιρεία σκοπεύει να επεκτείνει τα υπάρχοντα server farms στη βόρεια Βιρτζίνια και το Όρεγκον, καθώς και να προωθηθεί σε νέες περιφέρειες, όπως το Μισισιπή, η Σαουδική Αραβία και η Μαλαισία.

Η προγραμματισμένη δαπάνη της Amazon για server farms επισκιάζει τις δημόσιες δεσμεύσεις της Microsoft και της Google της Alphabet, αν και καμία από τις δύο εταιρείες δεν αποκαλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με τα κέντρα δεδομένων με την ίδια συνέπεια όπως η Amazon. Εκπρόσωποι της Microsoft και της Google αρνήθηκαν να παράσχουν συγκρίσιμα στοιχεία και πρόσθεσαν ότι κάθε εταιρεία πιθανόν να περιλαμβάνει διαφορετικές δαπάνες στις εκτιμήσεις της.

Ο οικονομικός διευθυντής της Amazon δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα αυξηθούν φέτος για την υποστήριξη της ανάπτυξης της AWS, συμπεριλαμβανομένων των έργων που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη. 

Μεγάλο μέρος της επέκτασης των data centers της Amazon προσανατολίζεται στην κάλυψη της αύξησης της ζήτησης για εταιρικές υπηρεσίες όπως η αποθήκευση αρχείων και οι βάσεις δεδομένων. Όμως οι εγκαταστάσεις, μαζί με προηγμένα και ακριβά τσιπ, θα της παρέχουν επίσης τεράστια υπολογιστική ισχύ.

Η Microsoft, ο στενός συνεργάτης της OpenAI και η Google θεωρούνται ευρέως ως ηγέτες στην εμπορική διάθεση λογισμικού ικανού να παράγει κείμενα και ιδέες. Ωστόσο η Amazon κατασκευάζει τα δικά της εργαλεία για να ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI και έχει συνεργαστεί με άλλες εταιρείες για να τροφοδοτήσει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης με τους διακομιστές της. Ως αποτέλεσμα, η Amazon αναμένει να αποκομίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Η AWS εγκατέστησε τις πρώτες φάρμες διακομιστών της στη Βιρτζίνια, στις παρυφές της μητροπολιτικής Ουάσινγκτον. Η περιοχή, στην οποία βρίσκεται ο πρώτος εμπορικός κόμβος για την κίνηση του διαδικτύου, παραμένει κρίσιμος κόμβος για τη ροή βίντεο και τα εταιρικά και κυβερνητικά δεδομένα. Αργότερα η Amazon άνοιξε κέντρα δεδομένων στην αγροτική περιοχή του ανατολικού Όρεγκον, εκμεταλλευόμενη τη φθηνή υδροηλεκτρική ενέργεια και τις άφθονες φορολογικές ελαφρύνσεις. Από τότε η Βιρτζίνια και το Όρεγκον έχουν λάβει περίπου τέσσερα από κάθε πέντε δολάρια που ξοδεύει η AWS σε υποδομές στις ΗΠΑ. 

Η Amazon σχεδιάζει να δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα σε αυτές τις πολιτείες, αλλά γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εξασφαλίσει ηλεκτρική ενέργεια εκεί. Τα data centers  απαιτούν πολλή ενέργεια και η αυξανόμενη πανταχού παρουσία τους ασκεί πίεση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Amazon: Κατέσχεσε περισσότερα από επτά εκατομμύρια πλαστά προϊόντα το 2023

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News