Business & Finance Πέμπτη 28/03/2024, 21:31
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Σε ύψη ρεκόρ ο εταιρικός δανεισμός στο πρώτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Σε ύψη ρεκόρ ο εταιρικός δανεισμός στο πρώτο τρίμηνο

Tο πιο δραστήριο πρώτο τρίμηνο στα χρονικά γνώρισε η αγορά εταιρικών ομολόγων στην κατηγία του investment grade, καθώς οι επενδυτές αναζητούν υψηλές αποδόσεις προτού η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια. 

Οι εταιρείες blue chip έχουν ωφεληθεί τα μέγιστα από την ακόρεστη δίψα των επενδυτών προκειμένου να δανειστούν το ποσό ρεκόρ των 529,5 δισ.δολαρίων φέτος, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 479 δισ.δολάρια του πρώτου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg. Oι ομολογιακές εκδόσεις άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ το Μάρτιο οι εκδόσεις ανήλθαν στα 142,2 δισ.δολάρια, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. 

Τα spreads αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανθεκτικά και σημειώθηκε ράλι στο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ την προσφορά, αναφέρει ο Μάτ Μπριλ, επικεφαλής του τομέα πιστώσεων investment grade στην περιοχή της Βόρειας Αμερικής στην Invesco. 

US High Grade Bond Sales Post Record First Quarter

Q1 volume has averaged $417 billion over last five years

Source: Bloomberg

Οι προσφορές ομολόγων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών βοήθησαν στο να αυξηθεί η τάση δανεισμού, μια τάση που ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence Ρόμπερτ Σίφμαν αναμένει ότι θα ενισχύσει τις πωλήσεις χρέους και την υπόλοιπη διάρκεια του 2024. Το κόστος δανεισμού που εξακολουθεί να είναι ελκυστικό για τους εκδότες συμβάλλει επίσης σε περισσότερες πωλήσεις, έγραψε σε ένα σημείωμα την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο σημερινός ρυθμός ρεκόρ ομολογιακών εκδόσεων ενδεχομένως να μην κριθεί βιώσιμος στο μέλλον. Οι προβλέψεις για τις πρώιμες εκδόσεις για τον Απρίλιο από τα κοινοπρακτικά σχήματα της Wall Street κινούνται γύρω στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με περίπου 65 δισεκατομμύρια δολάρια που πωλήθηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ωστόσο, αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την τρέλα δανεισμού που τροφοδοτήθηκε από την πανδημία, όταν η αγορά πραγματοποίησε ομολογιακές εκδόσεις αξίας 285 δισ.δολαρίων τον Απρίλιο του 2020.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News