Business & Finance Πέμπτη 21/03/2024, 15:10
BUSINESS & FINANCE

Αλλάζει ταχύτητες η Χρυσή Βίζα: Το νέο πλαίσιο του προγράμματος

Αλλάζει ταχύτητες η Χρυσή Βίζα: Το νέο πλαίσιο του προγράμματος

Σε μικρότερο αριθμό επενδυτών θα απευθύνεται εφεξής το πρόγραμμα της Χρυσής Βίζας, καθώς σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών το ελάχιστο ύψος της επένδυσης ανεβαίνει σε επιλεγμένες περιοχές, όπως και το μέγεθος των διαθέσιμων ακινήτων προς αγορά, καθώς και η δυνατότητα εκμετάλλευσής τους για βραχυχρόνια μίσθωση.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ αν έχουν υπογραφεί προσύμφωνα υπάρχει πρόβλεψη μεταβατικής περιόδου.

Ειδικότερα, το όριο για την απόκτηση Χρυσής Βίζας αυξάνεται στις 800.000 ευρώ στις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης
  • Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου
  • Περιφερειακή Ενότητα Σαντορίνης
  • Νησιά άνω των 3.100 μονίμων κατοίκων

Στις υπόλοιπες περιοχές η αξία που θα πρέπει να καταβάλει ο επενδυτής για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας ανέρχεται στις 400.000 ευρώ αντί 250.000 που είναι σήμερα, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν φαινόμενα συγκέντρωσης όλης της ζήτησης σε λίγα σημεία ανά την επικράτεια, με αποτέλεσμα να προκαλούνται απότομες αυξήσεις των τιμών πώλησης κατοικιών. Όπως έγραφε νωρίτερα το MR, μοναδική περίπτωση όπου θα ισχύει το όριο των 250.000 ευρώ θα αφορά τα διατηρητέα ακίνητα και κτίρια, προκειμένου να δοθεί κίνητρο στους επενδυτές να προχωρούν σε τέτοιες αγορές ώστε να δοθεί νέα «ζωή» σε πολλά ακίνητα που παραμένουν σήμερα αναξιοποίητα.

Όπως είπε ο υπουργός προβλέπεται μεταβατική περίοδος. Πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10% ή αν υπογράψουν προσύμφωνα με πληρωμή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου θα μπορούν να αιτηθούν άδεια διαμονής έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα. Αν για κάποιο λόγο δεν ολοκληρωθεί η αγορά , τότε θα δοθεί επιπλέον χρόνος για την εξεύρεση νέου ακινήτου.

Παράλληλα, οι αγορές θα μπορούν να γίνονται μόνο για ακίνητα ελάχιστης επιφάνειας 120 τετραγωνικών, καθώς και απαγορεύεται η εκμετάλλευσή τους για αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb).

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η Χρυσή Βίζα αποτελεί μόλις το 7% των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, αλλά αναμφίβολα την επηρεάζει. Ο ίδιος προσέθεσε ότι τα έσοδα από το πρόγραμμα το 2023 ανήλθαν στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή Βίζα μόνο για ακίνητα άνω των 120 τ.μ. – Οι τρεις «κόφτες»

«Όχι» από τον σύλλογο μεσιτών σε αλλαγές στη Χρυσή Βίζα

Ακίνητα: Φρένο στη «χρυσή βίζα» για Airbnb στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News