Business & Finance Σάββατο 9/03/2024, 19:44
BUSINESS & FINANCE

Η Gabriel χάνει αγωγή 4,4 δισ. δολ. για την ακύρωση κατασκευής ορυχείου χρυσού στη Ρουμανία

Η Gabriel χάνει αγωγή 4,4 δισ. δολ. για την ακύρωση κατασκευής ορυχείου χρυσού στη Ρουμανία

Η καναδική εταιρεία Gabriel Resources Ltd., η οποία είχε ως στόχο να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού και αργύρου στην Ευρώπη, έχασε μια αγωγή αποζημίωσης ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Ρουμανίας για την ακύρωση του έργου πριν από περισσότερο από μια δεκαετία λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Το αρμόδιο τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας απέρριψε την υπόθεση της Gabriel και επιδίκασε στη Ρουμανία περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια για νομικά έξοδα και αμοιβές, ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Παρασκευή.

Στην αίτηση διαιτησίας που κατατέθηκε το 2015, η Gabriel ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση της Ρουμανίας είχε εμποδίσει παράνομα τις άδειες για την ανάπτυξη του έργου Rosia Montana στην Τρανσυλβανία, αγνόησε τα υφιστάμενα δικαιώματα αδειοδότησης και αγνόησε όλα τα αιτήματα για διαπραγματεύσεις.

«Αγωνιστήκαμε για τη Ρουμανία επειδή θα ήταν άδικο να τιμωρήσουμε κάθε συνταξιούχο και εργαζόμενο», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Marcel Ciolacu, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2023.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση τελείως λάθος, η Gabriel δήλωσε ότι αξιολογεί τις επιλογές της, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής έφεσης.

Η Gabriel είχε περάσει πάνω από μια δεκαετία προσπαθώντας να κατασκευάσει το ορυχείο στη Rosia Montana, μια κοινότητα που βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Ρουμανίας όπου βρίσκεται ένα αρχαίο ρωμαϊκό συγκρότημα εξόρυξης χρυσού το οποίο αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. 

Η εταιρεία βρισκόταν κοντά στο να πάρει το πράσινο φως για το έργο το 2013, αφού η κυβέρνηση της Ρουμανίας ενέκρινε σχέδιο νόμου που κήρυττε το ορυχείο ως “εξαιρετικού εθνικού ενδιαφέροντος”. Ωστόσο, καθώς πλησίαζε η ψηφοφορία για την κοινοβουλευτική υποστήριξη, διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, ωθώντας τον τότε πρωθυπουργό Victor Ponta να παροτρύνει τους νομοθέτες να απορρίψουν το σχέδιο.

Μεγάλο μέρος των αντιδράσεων κατά του ορυχείου οφειλόταν στη χρήση κυανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για τη διάλυση και τον διαχωρισμό του χρυσού από το μετάλλευμα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Διεθνείς αγορές: Ράλι των τιμών με οικονομική ανάπτυξη κάτω του μέσου όρου

Σταϊκούρας: Βιώσιμες υποδομές και μεταφορές για την ανάπτυξη του εμπορίου

Ακτωρ: Κατασκευάζει τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές σήραγγες της Ρουμανίας

Χρυσός: Οι παράγοντες πίσω από την άνοδο ρεκόρ της τιμής του

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News