Business & Finance Δευτέρα 4/03/2024, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Το συνταξιοδοτικό ταμείο AustralianSuper θα επενδύσει 8 δισ. λίρες στη Βρετανία

Το συνταξιοδοτικό ταμείο AustralianSuper θα επενδύσει 8 δισ. λίρες στη Βρετανία

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο συνταξιοδοτικός γίγαντας AustralianSuper πρόκειται να επενδύσει 8 δισεκατομμύρια λίρες επιπλέον στη χώρα, αυξάνοντας τις συνολικές επενδύσεις του σε πάνω από 18 δισεκατομμύρια λίρες μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Αυτή η σημαντική επένδυση από την AustralianSuper θα προωθήσει την ανάπτυξη και θα ενισχύσει τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο, δημιουργώντας πλούτο και συμβάλλοντας στη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt.

Η ανακοίνωση έρχεται πριν από την ενημέρωση του προϋπολογισμού την Τετάρτη που ο Hunt ελπίζει ότι θα δώσει ώθηση στην εξασθενημένη δύναμη του συντηρητικού πρωθυπουργού Rishi Sunak πριν από τις εκλογές αργότερα φέτος.

Τον περασμένο Ιούλιο, ο Hunt παρουσίασε το Mansion House Compact, σύμφωνα με το οποίο 10 συνταξιοδοτικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των Aegon, Legal & General και Aviva, δεσμεύτηκαν εθελοντικά να επενδύσουν τουλάχιστον 5%, ή περίπου 50 δισεκατομμύρια λίρες, σε επιστήμες ζωής, fintech, βιοτεχνολογία, καθαρή τεχνολογία και άλλους τύπους βρετανικών εταιρειών υψηλής ανάπτυξης που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο μέχρι το 2030.

«Η πληθώρα των επενδυτικών ανακοινώσεων που είδαμε σήμερα δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένα από τα πιο ελκυστικά μέρη για επενδύσεις στον κόσμο», δήλωσε ο Sunak.

«Όμως, λόγω των δύσκολων, μακροπρόθεσμων αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση, η οικονομία βρίσκεται τώρα σε μία κρίσιμη καμπή και πρέπει να τηρήσουμε το σχέδιο».

Η AustralianSuper, η οποία κατέχει περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια λίρες σε μετοχές εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι διαχειρίζεται αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης ύψους άνω των 315 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας (205 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) για λογαριασμό περισσότερων από 3,3 εκατομμυρίων μελών.

Οι ιδιωτικές αγορές του εξωτερικού, ιδίως το χρέος, αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία της Αυστραλίας, καθώς αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν την ταχέως αυξανόμενη δεξαμενή συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεων ύψους 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλίας που ξεπερνά την εγχώρια αγορά.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Δισεκατομμυριούχοι: Στα σκαριά παγκόσμιος ελάχιστος φόρος

Η Βρετανία «διώχνει» τους πλούσιους; Γιατί κοιτάζουν προς την Ελλάδα

S&P: Γιγαντώνονται τα χρέη – 11,5 τρισ. δολάρια θα δανειστούν φέτος τα κράτη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News