Business & Finance Παρασκευή 1/03/2024, 12:04
BUSINESS & FINANCE

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% στην Ελλάδα, υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% στην Ελλάδα, υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη

Στο 3,2%, στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παρουσιάζει αισθητή αποκλιμάκωση από τα επίπεδα του 6,5% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2023. Σε μηνιαία βάση, εμφάνισε αύξηση 0,1%.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο στο 2,6% από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο. Οι προβλέψεις μιλούσαν για πτώση του πληθωρισμού στο 2,5%. 

Οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και του καπνού αυξήθηκαν κατά 4% τον Φεβρουάριο (έναντι 5,6% τον Ιανουάριο) και το κόστος των υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 3,9% (έναντι 4% τον Ιανουάριο). Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα εμφάνισαν αύξηση 1,6% στις τιμές τους (έναντι 2% τον Ιανουάριο), ενώ το κόστος της ενέργειας μειώθηκε κατά 3,7% (έπειτα από μείωση 6,1% τον Ιανουάριο).

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% στην Ελλάδα, υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη-1

Επίμονος ο δομικός πληθωρισμός 

Κρίσιμα θεωρούνται τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο δείκτης που δεν συνυπολογίζει τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υποχώρησε μόνο στο 3,1% από 3,3% τον Ιανουάριο, την ώρα που οι προβλέψεις μιλούσαν για πτώση στο 2,9%.

Τα στοιχεία αυτά δεν αμβλύνουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τον δομικό πληθωρισμό, καθώς οι τιμές στον κρίσιμο τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 3,9%, οριακά λιγότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο.

Πληθωρισμός: Σταθερός στο 3,2% στην Ελλάδα, υποχώρησε στο 2,6% στην Ευρωζώνη-2

Η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι ο ρυθμός αύξησης των μισθών είναι υπερβολικά υψηλός και κινδυνεύει να αναζωπυρώσει τον πληθωρισμό. Η κεντρική τράπεζα περιμένει αύξηση των μισθών κατά 4,5% φέτος και έχει πει εδώ και καιρό ότι η όποια ένδειξη άνω του 3% δεν συνάδει με την επίτευξη του στόχου  της για πληθωρισμό 2%.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει ανεβάσει τα επιτόκια καταθέσεων στο ιστορικό υψηλό του 4% και ενώ όλοι συμφωνούν ότι η επόμενη  κίνησή της θα είναι μία μείωση των επιτοκίων, η συζήτηση για το πότε αυτή θα γίνει παραμένει ζωηρή.

Διαβάστε επίσης: 

Κ. Σκρέκας: Θα δούμε μειώσεις σε προϊόντα έως και 15%

Δίνουμε τo 35% του εισοδήματος για τροφή και στέγη

Eurostat: Έπεσε στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News