Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 22:06
BUSINESS & FINANCE

Πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε υπηρεσίες διαμοιρασμού θέλει να δημιουργήσει η ΕΕ

Πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων σε υπηρεσίες διαμοιρασμού θέλει να δημιουργήσει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να συγκεντρώσει την υποστήριξη των χωρών της ΕΕ για την έγκριση μιας αποδυναμωμένης πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Uber, την Deliveroo και άλλες διαδικτυακές εταιρείες, σύμφωνα με έγγραφο που είδε το Reuters την Πέμπτη.

Η κίνηση της ΕΕ, η οποία πρότεινε το σχέδιο κανόνων το 2021, έγινε πριν από τη συνάντηση των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ την Παρασκευή για να ψηφίσουν την προσωρινή συμφωνία που πέτυχε το Βέλγιο, που έχει αναλάβει την προεδρία της ΕΕ για το α’ εξάμηνο 2024, με τους νομοθέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η Γαλλία, η οποία εξακολουθεί να έχει ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία, ενώ η Γερμανία πιθανότατα θα απέχει από την ψηφοφορία και η αβεβαιότητα σχετικά με τη θέση της Ισπανίας και της Ιταλίας θα μπορούσε να τορπιλίσει τη συμφωνία, δήλωσαν άνθρωποι με άμεση γνώση του θέματος.

Η αποτυχία της ψήφισης της νομοθεσίας θα άφηνε περίπου 40 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη, αλλά και τις εταιρείες διαδικτυακών πλατφορμών στο έλεος ενός συνόλου κανόνων και νομικής αβεβαιότητας.

Μετά από αντιδράσεις από τις εταιρείες και ορισμένες χώρες, η προσωρινή συμφωνία, ωστόσο, είναι πολύ πιο αδύναμη από την αρχική πρόταση της Επιτροπής, καθώς καταργεί μια σειρά κριτηρίων που καθορίζουν αν μια διαδικτυακή εταιρεία είναι εργοδότης.

Αντ’ αυτού, οι κυβερνήσεις θα καθορίσουν τα κριτήρια απασχόλησης για τους εργαζόμενους σε αυτές, τα οποία μπορούν να αμφισβητηθούν από τις διαδικτυακές εταιρείες ή τις αρχές μετά από αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων επί του θέματος. Αυτό ουσιαστικά διατηρεί το status quo σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το βάρος θα πέφτει στις εταιρείες για να αποδείξουν ότι οι εργαζόμενοι είναι μισθωτοί ή όχι.

Σε συνάντηση των εκπροσώπων της ΕΕ την Τετάρτη, η Επιτροπή προσπάθησε να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να ερμηνεύσουν την έννοια του πραγματικού νομικού τεκμηρίου απασχόλησης που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας ότι εναπόκειται στις χώρες να επιλέξουν τη μέθοδο.

Αυτό και άλλα στοιχεία θα «έδιναν ένα περιθώριο ελιγμών στα κράτη μέλη να καθορίσουν τον μηχανισμό του τεκμηρίου», ανέφερεται σε έγγραφο που είδε το Reuters.

Στο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή προτίθεται να συστήσει μια ομάδα για τη μεταφορά του νομικού πλαισίου στο εθνικό δίκαιο για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόσουν τον νέο κανόνα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News