Business & Finance Πέμπτη 15/02/2024, 22:15
BUSINESS & FINANCE

Eurogroup: Έκκληση για ένα ενιαίο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά κεφαλαίου

Eurogroup: Έκκληση για ένα ενιαίο εποπτικό πλαίσιο στην αγορά κεφαλαίου

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απηύθυναν έκκληση για πιο ενιαίο εποπτικό πλαίσιο στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε. με στόχο την ενδυνάμωση της τάσης επιμερισμού του κινδύνου και τη μείωση της γραφειοκρατίας για επιχειρήσεις και επενδυτές. 

Σύμφωνα με προσχέδιο που παρουσίασε το Bloomberg, οι υπουργοί ζητούν από την Κομισιόν να παρουσιάσει προτάσεις για τη δημιουργία ενιαίας εποπτικής αρχής για οντότητητες που το ζητούν και οι οποίες έχουν σημαντική διασυνοριακή δραστηριότητα. Την εποπτεία μίας τέτοιας διαδικασίας θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Αρχή Χρεογράφων και Αγορών (ESMA). 

Μια άλλη επιλογή είναι να υπάρχουν τα λεγόμενα εποπτικά κολέγια που θα συντονίζονται από την ESMA κατά περίπτωση, προκειμένου να μειωθεί το κόστος συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις. Μια τρίτη δυνατότητα θα ήταν η ενιαία εποπτεία για οντότητες τρίτων χωρών και η εξουσιοδότηση των εγγράφων τους.

Οι παραπάνω προτάσεις από το Eurogroup, που θα συζητηθούν από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., εντάσσονται στη λίστα πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την επίσπευση της προόδου για την ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου, μία διαδικασία που έχει καθυστερήσει και θα πρέπει να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία. Απώτερος στόχος είναι να έχουν οι επιχειρήσεις μεγαλύτερες επιλογές χρηματοδότησης, όπως και να βοηθηθούν στη μετάβασή τους στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επιχειρήσεις της Ε.Ε. παρέχονται από τον τραπεζικό κλάδο. 

«Η έλλειψη μίας πιο βαθιάς και αποτελεσματικής αγοράς για διαχείριση του κινδύνου στην Ευρώπη – ειδικά στις νεοσύστατες επιχειρήσεις αλλά και για αυτές που βρίσκονται σε πιο ώριμο στάδιο ανάπτυξης – συνεχίζει να αναγκάζει πολλές από τις πιο δυναμικές και καινοτόες επιχειρήσεις της Ε.Ε. να αναζητούν χρηματοδότηση στο εξωτερικό», αναφέρεται στο προσχέδιο. 

Οι υπουργοί ζητούν επίσης περαιτέρω σύγκλιση στις απαιτήσεις για τις εισηγμένες σε ολόκληρη την Ευρώπη έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος και να έχουν οι επιχειρήσεις πιο εύκολη πρόσβατη στην χρηματοδότηση κεφαλαίου. 

Για το λόγο αυτό, αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να αναλύσει τα εμπόδια για τη συγχώνευση των χρηματιστηρίων και την καλύτερη ενοποίηση της αγοράς υποδομών, ώστε να ενισχύσει τα κέντρα τεχνογνωσίας και να προωθήσει τα πράσινα ομόλογα. 

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν πάνω σε αυτό το προσχέδιο στην άτυπη συνάντησή τους στις 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Η πρόταση αναμένεται να υιοθετηθεί το Μάρτιο. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News