BUSINESS & FINANCE

Ελληνικές εξαγωγές σε εξωτικά νησιά και χώρες

Ελληνικές εξαγωγές σε εξωτικά νησιά και χώρες

Οι λάτρεις της βραβευμένης αμερικανικής σειράς «Better Call Saul» είναι βέβαιο ότι έχουν δει τον αγαπημένο πρωταγωνιστή Σολ Γκούντμαν να φοράει το φούτερ με το σήμα University of American Samoa – Law School (Πανεπιστήμιο της Αμερικανικής Σαμόα – Νομική Σχολή). Και μπορεί να μην υπάρχει στην πραγματικότητα πανεπιστήμιο στην Αμερικανική Σαμόα (ή στις Αμερικανικές Σαμόα), υπάρχουν όμως ελληνικά προϊόντα! Οπως μας πληροφορεί η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η Ελλάδα εξήγαγε το 2023 σε αυτή τη νησιωτική περιοχή του Νότιου Ειρηνικού «υποδήματα που έχουν τα εξωτερικά πέλματα από καουτσούκ, πλαστική ύλη, δέρμα φυσικό ή ανασχηματισμένο και το πάνω μέρος από υφαντικές ύλες» και «άξονες για τη μετάδοση της κίνησης (στους οποίους περιλαμβάνονται και οι εκκεντροφόροι και οι στροφαλοφόροι άξονες) και στροφάλους».

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Αμερικανική Σαμόα αποτελεί εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά προϊόντα. Τα στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ακόμη και αν δεν υπάρχει παντού ένας Ελληνας, φαίνεται ότι μάλλον υπάρχει παντού κι ένα προϊόν από την Ελλάδα. Αρκετά, βεβαίως, από αυτά τα παράδοξα των εξαγωγών σχετίζονται με φορολογικούς λόγους, καθώς κάποιοι από τους εξωτικούς αυτούς προορισμούς αποτελούν και φορολογικούς παραδείσους, καθώς και με τις λεγόμενες τριγωνικές εξαγωγές. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να εμφανίζεται ότι εξάγει διάφορα προϊόντα προς άλλες χώρες, τα οποία όμως έχουν παραχθεί αλλού, έχουν εισαχθεί από μια άλλη χώρα, της Ε.Ε. ή εκτός αυτής, και επανεξάγονται από την Ελλάδα.

Ελληνικές εξαγωγές σε εξωτικά νησιά και χώρες-1

Το 2023 ελληνικά προϊόντα, ή κατά το ορθότερο προϊόντα από την Ελλάδα, εξήχθησαν σε συνολικά 227 προορισμούς ανά την υφήλιο, με τον κατάλογο να περιλαμβάνει χώρες μακρινές που οι περισσότεροι δεν τις έχουμε ακούσει ποτέ. Στις Νήσους Πίτκερν (βρετανικό υπερπόντιο έδαφος στον Νότιο Ειρηνικό, ανάμεσα στη Νέα Ζηλανδία και στο Περού), γνωστές ίσως από το γεγονός ότι εκεί κατέφυγαν οι στασιαστές της περίφημης Ανταρσίας του Μπάουντι και με μόλις 50 κατοίκους, η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει πραγματοποιήσει το 2023 εξαγωγές αξίας σχεδόν 771.000 ευρώ, που αφορούν αιθυλική αλκοόλη, πούρα, άλλα προϊόντα καπνού και μπίρα.

Πηγαίνοντας αρκετά βορειότερα και στην πλευρά του Ατλαντικού, θα ανακαλύψουμε ότι στις Νήσους Φερόε –χώρα γνωστή στους Ελληνες κυρίως από τα ατυχή αποτελέσματα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου στα προκριματικά για το Euro 2016 και σε κάποιους γνωστή και για τον μπακαλιάρο της– η Ελλάδα εξήγαγε το 2023, εκτός από λιπαντικά – ορυκτέλαια, μετρητές αερίων, αλλά και πλεκτά ρούχα (έχει αρκετό κρύο, άλλωστε).

Πολύ λιγότερες είναι οι εξαγωγές προς τη Γροιλανδία –αυτόνομη και αυτή περιοχή της Δανίας–, αλλά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: στην παγωμένη αυτή περιοχή εξήχθησαν από την Ελλάδα πουλόβερ, κοστούμια, ταγέρ και εσώρουχα, όπως μας ενημερώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Στις Ολλανδικές Αντίλλες

Στον Ατλαντικό αλλά αρκετά νοτιότερα, στην Καραϊβική, συναντάμε τις Ολλανδικές Αντίλλες, με πιο γνωστό νησί της περιοχής –λόγω του ομώνυμου ποτού– το Κουρασάο και λιγότερο γνωστά το Μπονέρ, τον Αγιο Μαρτίνο, τον Αγιο Ευστράτιο (ναι, καλά διαβάσατε). Η Ελλάδα εξήγαγε προς το Κουρασάο κυρίως κεραμίδια και υλικά για την κατασκευή τζακιών, προς το Μπονέρ και τον Αγιο Ευστράτιο φυγόκεντρες μηχανές και προς τον Αγιο Μαρτίνο κυρίως μηχανήματα φορτοεκφόρτωσης.

Ο κατάλογος των άγνωστων στο ευρύ κοινό νησιών είναι μακρύς και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις νήσους Ουόλις και Φουτουνά, γαλλικές κτήσεις βορειοανατολικά των νησιών Φίτζι, όπου επίσης εξήχθησαν προϊόντα από την Ελλάδα, τις Νήσους Κουκ και πολλά άλλα εξωτικά και μη μέρη.

Η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαγωγές ακόμη και προς τη Βόρεια Κορέα, αξίας 164.332 ευρώ, οι οποίες περιλάμβαναν παρασκευάσματα διατροφής, κονσόλες και μηχανές βιντεοπαιχνιδιών.

Νεραντζάκι στην Κολομβία

Ακόμη και προς χώρες όπου οι ελληνικές εξαγωγές είναι αρκετά υψηλότερες δεν λείπουν τα περίεργα. Δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος, για παράδειγμα, ότι το τρίτο κυριότερο σε αξία προϊόν που εξάγουμε στην Κολομβία είναι τα γλυκά κουταλιού (1,32 εκατ. ευρώ), με πρώτα τα φρούτα και τα φάρμακα.

Δύσκολα επίσης θα μπορούσε να πιστέψει κάποιος ότι το 2023 η Ελλάδα εξήγαγε στη Γαλλία κοστούμια, ταγέρ και άλλα ενδύματα, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ή αμελκτικές μηχανές και άλλες συσκευές γαλακτοκομίας σε μια χώρα με πολύ σύγχρονο κτηνοτροφικό τομέα. Το πρώτο πάντως είδος που εμφανίζεται στον σχετικό κατάλογο ότι έχει εξαχθεί από την Ελλάδα στη Γαλλία είναι ένα… άλογο.

Οσον αφορά τους κυριότερους προορισμούς για τα ελληνικά προϊόντα, η Ιταλία παρέμεινε στην κορυφή, με τις εξαγωγές προς τη γείτονα να διαμορφώνονται σε 5,88 δισ. ευρώ το 2023, εκ των οποίων περίπου 760 εκατ. ευρώ αφορούν εξαγωγές ελαιολάδου, χύμα ως γνωστόν, το οποίο εν συνεχεία τυποποιείται εκεί. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται το 2023 σε 3,54 δισ. ευρώ, που αφορούσαν κυρίως πετρελαιοειδή και ηλεκτρική ενέργεια. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και η Ισπανία, στην οποία εξάγουμε φάρμακα, υπολογιστές και ορυκτέλαια. Το ενδιαφέρον είναι το 2023 έγιναν και εξαγωγές βρεφικών πανών, σερβιετών και άλλων ειδών ατομικής υγιεινής αξίας άνω των 46 εκατ. ευρώ, προϊόντα που σημειωτέον στην Ισπανία πωλούνται σε γενικές γραμμές φθηνότερα από ό,τι στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: 

ΠΣΕ: Αντέχουν στους διεθνείς κραδασμούς οι ελληνικές εξαγωγές

ΕΛΣΤΑΤ: Βουτιά 20% στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου το 2023

ΣΕΒΕ: Μείωση 20% του εμπορικού ελλείμματος – Βελτίωση των εξαγωγικών επενδύσεων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News